Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 11:22

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα

Με ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, γεγονός που χαιρέτισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρότι υπερψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου, εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για την υλοποίηση των θετικών διατάξεων του.

Παρών ψήφισε η Ένωση Κεντρώων ενώι η Χ.Α. και το ΚΚΕ καταψήφισαν.

Σταθμό για τον αγροτικό κόσμο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου

«Αξίζει πραγματικά στους Έλληνες αγρότες, να υπάρχει από πλευράς του συνόλου του πολιτικού κόσμου, μια συναίνεση» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την έγκαιρη πληρωμή των αγροτών, την υποχρεωτική αναγραφή των προϊόντων κρέατος και γάλακτος και την σήμανσή τους ως προς την χώρα προέλευσης - κάτι που αποτελεί «το καλύτερο εργαλείο και για τον καταναλωτή και για τον παραγωγό».

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, καταφέρεται ένα «καίριο πλήγμα κατά των ελληνοποιήσεων» και παρέχεται προστασία στον αγροτικό κόσμο, αφού υποχρεώνει σε εξόφληση των παραγωγών εντός 60 ημερών. Ωστόσο, η πλειοψηφία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για ελλιπές και αδύναμο θεσμικά νομοσχέδιο, με συνέπεια να καθίσταται δύσκολη η εφαρμογή του και άρα να μην αλλάζουν οι στρεβλώσεις της αγοράς.

«Εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε όλα αυτά τα αμαρτήματα που μας κληροδοτήσατε» αντέτεινε ο κ. Αποστόλου κατηγορώντας τα κόμματα που κυβέρνησαν ότι ψήφισαν μια ρύθμιση που δήθεν συμμορφωνόταν με την ευρωπαϊκή οδηγία για τις έγκαιρες πληρωμές στον αγροτικό χώρο, ωστόσο όριζε εξαιρέσεις και ενσωμάτωνε υποσημειώσεις. Αποτέλεσμα ήταν, «σε αυτή τη διαδικασία της συμφωνίας μεταξύ του αγρότη που είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας, και του χονδρεμπόρου ή του πολυκαταστήματος», να γίνονται κάτω από το τραπέζι συμφωνίες που ουσιαστικά αναιρούσαν την εφαρμογή. Σε αντιδιαστολή με την ρύθμιση εκείνη, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι «θα υπάρξουν διοικητικές κυρώσεις - κι αν συμβεί δεύτερη φορά, θα λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα και θα φτάσουμε μέχρι του σημείου της διαγραφής από το Μητρώο Εμπόρων».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενημέρωσε πάντως το Σώμα σχετικώς με το θέμα αυτό, λέγοντας πως «αυτήν την ώρα έχουμε αλλεπάλληλες συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για τις πρακτικές που εφαρμόζουν τα πολυκαταστήματα, γιατί εκμεταλλεύονται τον αγροτικό χώρο», ενώ είναι ισχυρότερα - όπως είπε - από τους αγρότες στην διαπραγμάτευση. Υπογράμμισε δε, την βούληση της κυβέρνησης να σταματήσει αυτή η πρακτική: «Υπήρξε όντως μία αντίδραση, σχετικά με το εάν τα πολυκαταστήματα θα συμφωνήσουν και θα υπηρετήσουν την ρύθμιση. Όντως, στη διαπραγμάτευση τα πολυκαταστήματα είναι πολύ ισχυρά. Εμείς αυτή την πρακτική θέλουμε να την σταματήσουμε. Άρα, στις απειλές ότι ενδέχεται τα πολυκαταστήματα να στραφούν σε άλλα προϊόντα και να κάνουν εισαγωγές από το εξωτερικό, εμείς εδώ στηριζόμαστε στον Έλληνα καταναλωτή. Ο Έλληνας καταναλωτής θα πληροφορείται για το ελληνικό γάλα με την αναγραφή της χώρας άρμεξης», εξήγησε ο κ. Αποστόλου.

Δεδομένου δε ότι τα κόμματα έθεσαν το ζήτημα της συμμετοχής των τραπεζών στην όλη διαδικασία - λόγος για τον οποίο εκτίμησαν ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί πολύ δύσκολα - ο κ. Αποστόλου απάντησε πως «εάν δεν θέλουν να μπουν οι τράπεζες, θα είναι δική τους ζημιά, διότι ο αγροτικός χώρος, ιδιαίτερα αυτή την ώρα, είναι περιζήτητος από το τραπεζικό σύστημα, γιατί φαίνεται ότι έχει παραγωγή, φαίνεται ότι έχει τεράστιες δυνατότητες».

Όσον αφορά την εκκαθάριση των συνεταιρισμών, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι «μέχρι τέλους του 2017 πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία», γιατί «υπάρχει πίσω μια περιουσία μεγάλη που δεν θέλουμε να μπει σε διαδικασία ξεπουλήματος και να χαθεί από τον αγροτικό χώρο». Υπογράμμισε επίσης ότι «στόχος είναι να μη σταματήσει καμία αγροτική λειτουργία ούτε ένα λεπτό» προαναγγέλλοντας και νέα νομοθετική παρέμβαση.

Διαβάστηκε 1804 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 11:49

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων