Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018 14:35

Πολύ σύντομα θα υπάρξει νέα χαλάρωση των capital controls

Πολύ σύντομα θα υπάρξει νέα χαλάρωση των capital controls

«Προφανώς βγαίνουν τα νούμερα» της ποσοτικοποίησης των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική", σημειώνοντας ότι «βγαίνουν ακριβώς επειδή έχουμε πάρει ως βάση υπολογισμού τον δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο έχουμε ήδη συμφωνήσει με τους θεσμούς και έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο» και προσθέτοντας «εάν μετά τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις αυτός ο χώρος διευρυνθεί - που δεν αποκλείω - τόσο το καλύτερο».

Ερωτηθείς για τον τρόπο χρηματοδότησης της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, χωρίς κατάργηση του συνόλου των προγραμματισμένων για το 2019 αντιμέτρων, απάντησε: «όπως είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όχι μόνο έχουμε φθάσει στο 3,5%, αλλά έχουμε και δημοσιονομικό χώρο να υλοποιήσουμε μεγάλο κομμάτι των αντίμετρων, τόσο με στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις, όσο και φιλοαναπτυξιακά μέτρα, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Και αυτή η συζήτηση είναι εν εξελίξει».

Αναφορικά με το εάν είναι καθοριστική η στάση των Γερμανών στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι ναι μεν η Γερμανία έχει ειδικό βάρος σε όλα τα ζητήματα της Ευρώπης, «αλλά η ουσία είναι ότι το πλαίσιο τώρα είναι εντελώς διαφορετικό», καθώς «είμαστε στη μεταμνημονιακή περίοδο και από μια επιτήρηση τόσο των στόχων, όσο και των μέσων επίτευξής τους περνάμε σταδιακά σε μια φάση επιτήρησης μόνο των στόχων, κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλες τις χώρες».

Προσθέτει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «το 3,5% (πρωτογενές πλεόνασμα) και παράλληλα να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη ξεκινήσει», καθώς και ότι «αυτό το διαφορετικό πλαίσιο ισχύει και για το ζήτημα των συντάξεων». «Εν συντομία είναι ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των επενδύσεων, επικαλούμενος τόσο στοιχεία του ΟΟΣΑ, όσο και για τον «επιπλέον λόγο ότι τώρα οι επενδυτές με τη συμφωνία για το χρέος έχουν πλέον καθαρό διάδρομο για να πάρουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους». Επίσης, θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια δημιουργίας 600.000 νέων θέσεων εργασίας εντός πενταετίας «σε ένα περιβάλλον βελτίωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ακόμα ότι από το 2020 τα νοικοκυριά με χαμηλή περιουσία θα δουν «το μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με φέτος, ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα είναι της τάξης του 30%».

Εξαγγέλλει νέα χαλάρωση των capital controls πολύ σύντομα με την οποία «θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος πυλώνας που αφορά τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα λογαριασμών και θα βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση για την πλήρη άρση των capital controls, δηλαδή στον 3ο και τελευταίο πυλώνα του οδικού χάρτη που αφορά τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι υπό συνεχή αξιολόγηση και αναπροσαρμογή ώστε να λειτουργεί καλύτερα, εφιστώντας ταυτόχρονα την προσοχή με τα στοιχεία, καθώς «από τα 100 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων σε εφορίες τα 85 δισ. ευρώ τα χρωστούν μόνο 17.000 ΑΦΜ. 'Αρα το να λέμε 130 δισ. ευρώ δίνει μια παραπλανητική εικόνα για το βάρος που έχει να αντιμετωπίσει ο μέσος πολίτης».

Διαβάστηκε 1605 φορές