Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 17:01

Ένας Έλληνας στους 100 καλύτερους χημικούς του κόσμου για τη δεκαετία 2000-2010

Ο Μάνος Μαυρικάκης είναι Χημικός και καθηγητής Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον. Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των 100 καλύτερων χημικών του κόσμου για τη δεκαετία 2000-2010 από το Thomson Reuters.

Ο Μ. Μαυρικάκης έλαβε το πτυχίο του από τη σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέαρ. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Χημική Μηχανική και Επιστημονική Υπολογιστική στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1999 ορίστηκε ως Επίκουρος καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον και το 2005 έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής. Τρία χρόνια αργότερα, το 2008 πήρε τη θέση του Καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο, μια θέση κατέχει μέχρι σήμερα.

Ο Μ. Μαυρικάκης και η ομάδα του προσπαθούν να κατανοήσουν το μηχανισμό αντίδρασης πολλών σημαντικών βιομηχανικής σημασίας αντιδράσεων όπως τη σύνθεση της μεθανόλης, τη σύνθεση Fischer–Tropsch, την αντίδραση μετατόπισης νερού-αερίου, την άμεση σύνθεση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, την οξείδωση του μονοξειδίου του άνθρακα παρουσία υδρογόνου (PROX), την αναγωγή του NO από υδρογόνο καθώς και τη αποσύνθεση και αναμόρφωση της μεθανόλης/αιθανόλης.

Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Μάνος Μαυρικάκης έλαβε το βραβείο “Paul H. Emmett Award 2009” από τη North American Catalysis Society, το 2004 το βραβείο  “R.H. Wilhelm Award” στη Μηχανική των αντιδράσεων από το /Αμερικανικό Ινστιτούτο Χημικών Μηχανικών και το 2002 το βραβείο “National Science Foundation’s Faculty Early Career Development (CAREER) Award”. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας των περιοδικών Journal of Molecular Catalysis A: Chemical, Annual Review of Chemical and Biomolecular Engineering, Catalysis Today και Surface Science.

 

πηγή:www.ellines.com

Διαβάστηκε 1724 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 20:48

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων