Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 12:18

Ο Έλληνας που διδάσκει στο ΜΙΤ από 26 ετών!!!

Ο Έλληνας που διδάσκει στο ΜΙΤ από 26 ετών!!!

Ο Δημήτρης Μπερτσιμάς είναι Καθηγητής Διοίκησης “Boeing Leaders για Παγκόσμιες Επιχειρήσεις”, Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας, και συν-διοικητής του Κέντρου Επιχειρησιακής Έρευνας στο ΜΙΤ.

«Τα Ελληνικά πανεπιστήμια έχουν έλλειψη ηθικού, αισιοδοξίας και πίστης ότι μέσα από τη σκληρή δουλειά η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών», λέει ο Καθηγητής Δημήτρης Μπερτσιμάς σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή στις 30/12/2012. «Ο βασικός λόγος είναι ότι η οικονομική κρίση έχει τις ρίζες της στην κρίση αξιών, και αυτό αντανακλά στον πανεπιστημιακό κλάδο».

Ο Δημήτρης Μπερτσιμάς γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1962, στην Αλεξανδρούπολη, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών (Γυμνάσιο και Λύκειο από το 1974 ως το 1981) και συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Εκεί πήρε το πτυχίο του, και στη συνέχεια αποφάσισε να ταξιδέψει στην Αμερική. Το 1987, αποκτά το μεταπτυχιακό του στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ). Το 1988 αποκτά το διδακτορικό του στην Επιχειρησιακή Έρευνα και τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το ίδιο Ίδρυμα, και αρχίζει να δουλεύει σαν Επίκουρος Καθηγητής στην ηλικία των 26 ετών (ένας από τους νεότερους καθηγητές εκεί).

«Φαίνεται σα να εκτινάχθηκε η καριέρα μου μετά την αποφοίτησή μου από το ΕΜΠ, αλλά εγώ δεν το αισθάνομαι έτσι. Δεν είναι τόσο μεγάλη έκπληξη αν αναλογιστούμε το σύστημα μέσα στο οποίο εξελίχθηκε η καριέρα μου. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια δουλεύουν με αυτό τον τρόπο: προσπαθούν να βρίσκουν ανθρώπους που είναι καλοί σε αυτό που κάνουν, και τους δίνουν την ευκαιρία να γίνουν καλύτεροι πάνω σε αυτό»*. Πάντα θυμάται με αγάπη τους συμμαθητές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλα και τους καθηγητές του στο ΕΜΠ, οι οποίοι τον ενέπνευσαν και του έδωσαν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Το 1994, έγινε Καθηγητής στο ΜΙΤ.

Έχει συγγράψει πάνω από 150 επιστημονικές εργασίες και τα ακόλουθα βιβλία: «Εισαγωγή στη Γραμμική Βελτιστοποίηση», «Δεδομένα, Μοντέλα και Αποφάσεις», «Βελτιστοποίηση Ακέραιων αριθμών».

Είναι αρθρογράφος στον τομέα Βελτιστοποίησης Διοικητικής Επιστήμης και πρώην αρθρογράφος Επιχειρησιακής Έρευνας Χρηματοοικονομικής Μηχανικής. Ο Μπερτσιμάς έχει επιβλέψει 53 διδακτορικούς φοιτητές και άλλους 12 αυτή τη στιγμή. Είναι μέλος της Εθνικής Αμερικανικής Ακαδημίας Μηχανικών, και έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία όπως τα παρακάτω: βραβείο Farkas (2008), βραβείο Εrlang  (1996), βραβείο SIAM στη Βελτιστοποίηση (1996), βραβείο Βοδοσσάκη (1998), και το Προεδρικό βραβείο Νέου Ερευνητή (1991–1996). Εξελέγη Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το Δεκέμβριο του 2012.

Η φιλοσοφία του για τη ζωή συνοψίζεται στο εξής: «Είναι υποχρέωση ενός καθηγητή να δείχνει ένα διαφορετικό μονοπάτι στα νέα μυαλά, εξασφαλίζοντας για αυτούς ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον χωρίς ανεργία» (συνέντευξη στο Βήμα στις 16/12/2012).

Διαβάστηκε 1573 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 13:03

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων