Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 06:30

Γ. Πιτσιλής: Προτεραιότητα ο έλεγχος υποθέσεων φοροδιαφυγής από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς

Γ. Πιτσιλής: Προτεραιότητα ο έλεγχος υποθέσεων φοροδιαφυγής από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς

Επετεύχθη τελικώς, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, συμφωνία η οποία δεν αποκλείει τον έλεγχο των υποθέσεων που εμπίπτουν στις λίστες Λαγκάρντ και για τις οποίες υπάρχει ποινικό θέμα, όπως είναι η φοροδιαφυγή.

Για το θέμα ενημέρωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής (πρώην γενικής γραμματείας) Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος απάντησε σε παρατήρηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Κουτσούκου, σχετικά με το αν η πίεση των δανειστών να παραγραφούν οι έλεγχοι για περίπου 70.000 υποθέσεις από τις συγκεκριμένες λίστες, είναι δυνατόν να σταματήσει τους ελέγχους.

«Το θέμα αυτό με την πίεση των δανειστών είναι γεγονός, έληξε όμως θετικά για μας», παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Μάκης Μπαλαούρας, ενώ ο κ. Πιτσιλής - καταθέτοντας την προσωπική του μαρτυρία από την συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις - ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω την εντύπωση ότι μπήκε σε μια πολύ πιο σωστή βάση από την αρχική πρόταση που είχε έρθει από τους δανειστές».

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ που λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, εξήγησε επίσης ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το ερώτημα για το ποιες υποθέσεις «είναι ζωντανές» (αν δηλαδή η διαδοχική παράταση παραγραφής είναι συνταγματική ή όχι) και αναμένεται η απόφαση. Κατόπιν αυτής, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, η Αρχή θα προτεραιοποιήσει τις υποθέσεις με βάση τη σημαντικότητά τους, και θα προχωρήσει με όλες της τις δυνάμεις στους ελέγχους σε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό το καταθέτω επειδή ήμουν παρών και με ενεργό συμμετοχή σε αυτή τη συζήτηση: η συμφωνία που έγινε με τους ξένους δεν αποκλείει τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων εφόσον υπάρχει θέμα ποινικό, η μεγάλη δηλαδή φοροδιαφυγή, που είναι και το ζητούμενο.

Αλλαγή κριτηρίων ελέγχων επιστροφής ΦΠΑ

Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα των επιστροφών ΦΠΑ, αφού ο κ. Πιτσιλής τόνισε πως η ανεξάρτητη Αρχή του προσδίδει μεγάλη έμφαση, ενημέρωσε ότι ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι επιστροφές ΦΠΑ ξεπέρασαν τον στόχο κατά 250 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Διαβάστηκε 1458 φορές