Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 06:41

Η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για την ΑΟΖ: «Ενδιάμεση φόρμουλα» χωρίς κεντρική κυβέρνηση αλλά με διεθνή εκπροσώπηση

Η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για την ΑΟΖ: «Ενδιάμεση φόρμουλα» χωρίς κεντρική κυβέρνηση αλλά με διεθνή εκπροσώπηση

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να προβεί σε βολιδοσκοπήσεις για μια «ενδιάμεση φόρμουλα» για την επίλυση του Κυπριακού, επί της οποίας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από την έναρξη των νέων εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ, στα μέσα του Ιουλίου.
 
Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, ο ανταποκριτής της στην Κωνσταντινούπολη, Νίκος Στέλγιας, γράφει επικαλούμενος πηγές κοντά στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προκρίνει ένα μοντέλο, το οποίο δεν εμπεριέχει κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, στο εσωτερικό της Κύπρου θα υπάρχουν ξεχωριστές διακυβερνήσεις, αλλά στο διεθνές πεδίο η Κύπρος θα έχει μια και μοναδική εκπροσώπηση.
 
Σημειώνεται ότι ο Ακιντζί βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για ομιλίες σε πανεπιστήμια και ότι η 'Αγκυρα προσεγγίζει θετικά το συγκεκριμένο μοντέλο. Επίσης, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό, η Τουρκία φέρεται έτοιμη να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της ως ένα «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ακόμη, η τουρκική πλευρά θα συζητήσει την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Διαβάστηκε 1828 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Είπαν και ελάλησαν...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων