Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 12:03

Από τον ίδιο εστιακό χώρο ο νέος σεισμός 5,7 στην Κεφαλονιά.Ο Άγιος Γεράσιμος ας βοηθήσει…(συνεχής ενημέρωση)

Από τον ίδιο εστιακό χώρο ο νέος σεισμός 5,7 στην Κεφαλονιά.Ο Άγιος Γεράσιμος ας βοηθήσει…(συνεχής ενημέρωση)

Η ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε την Κεφαλονιά οκτώ λεπτά μετά τις πέντε (5:08 π.μ.) τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δήμητρα Σαχπάζη, προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο με τον προηγούμενο σεισμό, δηλαδή 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Η ηλεκτρονική καταγραφή του γεωδυναμικού ινστιτούτου της Αθήνας έδειξε ότι η ισχυρότατη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, όπως την Πάτρα.  Έγινε ιδιαίτερα αισθητός, επίσης, στην Αχαϊα, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία.  
Στις 5 και 16 (5:16π.μ) ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
 
10:00 Δέκα ελαφρά τραυματίες είναι, μέχρι στιγμής, ο απολογισμός του νέου σεισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Λυξουρίου, Διονύση Μαρκάτου, στο Mega. Στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο, ανέφερε ο κ. Μαρκάτος, ο οποίος σημείωσε ότι οι μικροτραυματισμοί προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων κατά τη διάρκεια του σεισμού.

10:45 Άνοιξε ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου μόνο για έκτακτες ανάγκες
'Ανοιξε ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη. Στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου - Ληξουρίου, από τον νέο πρωινό σεισμό των 5,7 βαθμών Ρίχτερ, έχουν πέσει ογκόλιθοι σε κεντρικά σημεία του δρόμου, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις.

Όσο αφορά το λιμάνι του Ληξουρίου, δυο μηχανικοί του δήμου Κεφαλονιάς βρίσκονται αυτή την στιγμή στον χώρο του λιμένα, ώστε να βρουν σημείο που να μπορεί να αγκυροβόληση το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου. Αυτή τη στιγμή, οι άνεμοι που πνέουν στον θαλάσσιο χώρο, μεταξύ των δύο περιοχών της Κεφαλονιάς, απαγορεύουν τον απόπλου των καραβιών, καθώς φτάνουν τα 9 μποφόρ.


11:15 Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού
Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να επιθεωρήσει τα μέτρα πολιτικής προστασίας στο νησί.

Το κ. Δένδια, συνοδεύει ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης, που θα συντονίσει μαζί με τον υπουργό όλες τις ενέργειες της πολιτικής προστασίας στο νομό.

Επίσης, μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά οκτώ πυροσβέστες της 6ης ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο προκειμένου να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού.

11:45 Κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την Κεφαλονιά
Στο νησί αναμένεται να φτάσει σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, για να επιθεώρησει τις σχολικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την Τετάρτη.

Στην Κεφαλονιά μεταβαίνουν επίσης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας και ο γγ Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

Στο μεταξύ, σύσκεψη για την Κεφαλονιά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

πραγματοποιείται στο υπουργείο Υποδομών, υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη.

Εντολή για ενεργοποίηση του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κεφαλονιά, μετά τον νέο σεισμό, έδωσε ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος. Στην πόλη του Ληξουρίου φαίνεται προς το παρόν ότι εντοπίζονται οι περισσότερες υλικές ζημιές, μετά από τον σημερινό νέο σεισμό των 5,7 Ρίχτερ. Ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου άνοιξε  μόνο για έκτακτες ανάγκες.

13:15 Κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας στην Κεφαλονιά
Στο πλευρό όσων δοκιμάζονται από τον σεισμό στην Κεφαλονιά θα βρεθεί σήμερα το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, εντός της ημέρας, το υπουργείο θα στείλει στο νησί κλιμάκιο τεσσάρων εξειδικευμένων γιατρών (ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας και γενικής ιατρικής). Επίσης, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), θα σταλεί κλιμάκιο τριών γιατρών (γενικοί ιατροί και παιδοχειρουργός).

 

 13:40 Στην Κεφαλονιά ο γενικός γραμματέας Λιμένων και τεχνικό κλιμάκιο του υπ. Ναυτιλίας
Στο σεισμόπληκτο νησί της Κεφαλονιάς, προκειμένου να επιθεωρήσει από κοντά ζημιές σε λιμενικές υποδομές, που προκάλεσε ο πρωινός σεισμός, μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Θανάσης Χριστόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας θα συνοδεύεται από τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο θα επιθεωρήσει και θα καταγράψει τις ζημιές στα λιμάνια του νησιού και θα συντονίσει τις ενέργειες αποκατάστασής τους.

15:10 Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά
Κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να επισκεφθεί την Κεφαλονιά ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος, που επισημαίνει ότι ο νέος ισχυρός σεισμός των 5,7 Ρίχτερ θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα της μεγαλύτερης εγρήγορσης της πολιτείας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο και πιο άμεσο τρόπο τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νησί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός και τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί πρέπει να αναθεωρηθούν, στην κατεύθυνση της ποιοτικής και ποσοτικής ενίσχυσής τους. Δεν είναι η στιγμή των γενικόλογων εξαγγελιών αλλά των συγκεκριμένων ουσιαστικών δεσμεύσεων, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

20:00 Μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές της Ν.Δ., Θ. Μπούρας, Σ. Βούλτεψη, Δ. Τζουμάνης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Π. Γεωργιάδης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος, οι οποίοι με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έφθασαν στο νησί για να ξαναγίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι ενέργειες προκειμένου να επανέλθει η πληγείσα από τους σεισμούς περιοχή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.
Νωρίτερα, έφθασαν στην Κεφαλονιά 2 μοίρες αλεξιπτωτιστών, 8 στρατιωτικοί γιατροί, 3 γιατροί της 6ης Υγειονομικής Υπηρεσίας, και κλιμάκιο της μονάδας του Μηχανικού του στρατού. Ακόμα στο νησί θα φτάσουν τις επόμενες μέρες 80 μηχανικοί της ΕΑΣ.

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, αναμένεται να φθάσει ένα κρουαζιερόπλοιο για να φιλοξενήσει τους σεισμόπληκτους. Το κρουαζιερόπλοιο, είναι χωρητικότητας 900 κλινών ενώ θα παρέχεται φαγητό. Το νέο καράβι θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Αργοστολίου καθώς είναι ο μοναδικός λιμένας του νησιού που μπορεί να το υποδεχτεί. Στο πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", που είναι μια εβδομάδα τώρα στο λιμάνι του Αργοστολίου, υπάρχουν διαθέσιμες για απόψε 250 κλίνες.

Ο επαρχιακός δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου παραμένει κλειστός καθώς οι πτώσεις ογκόλιθων αλλά και οι κατολισθήσεις απαγορεύουν την διέλευση των οχημάτων, με εξαίρεση τα οχήματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και το νησί είναι κομμένο στα δύο.

21:00 «Να μην μπουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι στην Κεφαλονιά αν δεν το επιτρέψουν οι μηχανικοί»
 Σεισμό 7 Ρίχτερ αναμένει μέσα στην επόμενη 10ετία στην Κεφαλονιά ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος όπως δήλωσε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή μου αυτό λέει, πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος, διευκρίνισε δε ότι οι σεισμοί στο νησί είναι δύο διαφορετικοί, που προήλθαν από δύο διαφορετικά σημεία του ίδιου ρήγματος.

Ο κόσμος, είπε ο καθηγητής, να μην μπει στα σπίτια του αν δεν το επιτρέψουν οι μηχανικοί.

Διαβάστηκε 4764 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 21:01

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων