Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 10:15

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύσσεται η Κεφαλονιά (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύσσεται η Κεφαλονιά (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύσσεται όλη η Κεφαλονιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας  Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.

Τη σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

Ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής, και τώρα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα. Το υπουργείο Υποδομών, εξήγησε, είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, γι΄αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι καιρικές συνθήκες στο νησί παραμένουν αντίξοες, με τη θερμοκρασία τις βραδινές ώρες να πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου ενώ οι δυνατοί άνεμοι και η συνεχείς βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι μετασεισμοί δεν άφησαν τους κατοίκους να ηρεμήσουν, οι οποίοι πλέον ζουν με τρόμο ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Ο κρατικός μηχανισμός δίνει μάχη με τον χρόνο για την ανακούφιση των πληγέντων, με προτεραιότητα τη σίτιση και τη στέγαση όσων δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους. Σήμερα αναμένονται στο Ληξούρι με C-130, άντρες των ΟΥΚ για να ελέγχξουν υποβρύχια το λιμάνι της περιοχή. Ακόμα με το C-130 φθάνουν χημικές τουαλέτες, επιπλέον σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

09:30 Σκηνές και τρόφιμα στο νησί. Επίσκεψη από Ιερώνυμο & Γεωργιάδη
Σκηνές και τρόφιμα μεταφέρθηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, στους σεισμόπληκτους κατοίκους του Ληξουρίου, ενώ ήδη έχουν στηθεί οι πρώτες σκηνές στο γήπεδο του Ληξουρίου για τους σεισμόπληκτους. Όλη την επιχείρηση συντονίζει ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος μαζί με αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο.

Εκτός από τις σκηνές που πρόκειται να φιλοξενήσουν τους πληγέντες από το σεισμό, ανοιχτά στο λιμάνι του Ληξουρίου είναι τα καράβια που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου για να προσφέρουν στέγη σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν.

Επίσης όπως ανακοίνωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος επισκέπτεται το νησί, η εκκλησία θα είναι δίπλα στους κατοίκους που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσφέροντας ζεστό φαγητό, νερό, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τους ηλικιωμένους που πριν μια εβδομάδα περίπου αναγκάστηκαν να αφήσουν το γηροκομείο και μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου. Ακόμη βρέθηκε και στο νοσοκομείο της περιοχής αλλά και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου μίλησε και έδωσε δύναμη στους σεισμοπαθείς που φιλοξενούνται στο πλοίο.

Σήμερα στο νησί θα βρεθούν, για να επισκεφθούν τις σεισμόπληκτες περιοχές, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

11:40 Υπουργική σύσκεψη για συντονισμό ενεργειών ανακούφισης των σεισμοπαθών
Υπουργική σύσκεψη είναι σε εξέλιξη στο ΤΕΙ Ιονίων, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του γγ Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου, του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου και του δημάρχου Αλ. Παρίση. Παρόντες στη σύσκεψη είναι και οι σεισμολόγοι Ευθ. Λέκκας και Γερ. Χουλιάρας.  Στη σύσκεψη αναμένεται να γίνει η ενημέρωση των υπουργών για τις μέχρι τώρα καταγραφές και ελέγχους των κτιρίων, αλλά και συντονισμός των αρμόδιων υπουργείων και τοπικών φορέων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.

Δεν θα παίξουμε με ις ζωές των μαθητών. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί, τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φθάσουν στο νησί 45 αίθουσες προκατασκευασμένες, εκ των οποίων οι 10 αναμένονται σήμερα. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αρχίσουν σύντομα τα μαθήματα, υπογράμμισε.

 

12:10 Ενέργειες για ανακούφιση των πληγέντων
Σεισμόπληκτη κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν,ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.  Ο υπουργός ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής. Ακόμη ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη. Για τον λόγο αυτόν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.

 

14:21 Κ. Αρβανιτόπουλος: Κλειστά ως και την Παρασκευή τα σχολεία στην Κεφαλονιά
Κλειστά ως και την Παρασκευή θα παραμείνουν τα σχολεία στην Κεφαλονιά, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος που βρίσκεται από χθες, Δευτέρα, στο νησί. «Θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία έως και την Παρασκευή για να έχει ολοκληρωθεί ο νέος έλεγχος, να επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα και μετά να δούμε τι θα αποφασίσουμε. Επίσης, έχουμε παραγγείλει από τον ΟΣΚ τις πρώτες προκατασκευασμένες αίθουσες, έρχονται οι πρώτες 10 σήμερα και οι υπόλοιπες 30 μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, που είναι και οι καταγεγραμμένες ανάγκες για να μπορέσουμε να δώσουμε μια επιλογή» ανέφερε.

«Μέριμνά μας είναι η ασφάλεια των μαθητών, σε πρώτο πλάνο, αλλά βεβαίως και η δημιουργία συνθηκών γρήγορης επανέναρξης της μαθητικής διαδικασίας. Για λόγους ψυχολογικούς τα παιδιά πρέπει να επανέλθουν στα σχολεία, αλλά με ασφάλεια» κατέστησε σαφές ο υπουργός Παιδείας.

 

14:33 Για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κεφαλονιά ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ που είχαν μεταβεί στο νησί
Για τα αποτελέσματα της επίσκεψής τους στην Κεφαλονιά ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που είχαν μεταβεί στο νησί.

Ο γραμματέας της ΚΟ Αθανάσιος Μπούρας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και ο αναπληρωτής του γγ Δημήτρης Τσουμάνης, βρέθηκαν στην Κεφαλονιά με εντολή του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΚΟ της ΝΔ.

Η αντιπροσωπεία έλαβε μέρος σε συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου και στην ενημέρωση των υπουργών που έφθασαν στο νησί, επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές του Ληξουρίου, συνεργάστηκε με τις Αρχές του τόπου, κατέγραψε τα προβλήματα και αιτήματα. Όπως εξάλλου γίνεται γνωστό, στον πρωθυπουργό παραδόθηκε και υπόμνημα με τις προτάσεις των μελών της αντιπροσωπείας, η οποία θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της αποκατάστασης, παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται και επιστρέφοντας στην Κεφαλονιά όποτε κριθεί αναγκαίο.

 

18:17 Δράσεις του υπουργείου Τουρισμού για τη στήριξη της Κεφαλονιάς
 Η αποτίμηση της κατάστασης στην Κεφαλονιά και ο προγραμματισμός των δράσεων για το αμέσως προσεχές διάστημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο διευρυμένης σύσκεψης, που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο Αργοστολίου, παρουσία της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, του γγ του υπουργείου Τουρισμού, Αναστάσιου Λιάσκου, του γγ του ΕΟΤ, Πάνου Λειβαδά, του αντιδημάρχου Κεφαλονιάς, Βαγγέλη Κεκάτου, του προέδρου των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, Σπύρου Γαλιατσάτου, καθώς και πολλών τοπικών φορέων και επιχειρηματιών του τουρισμού.

Η υπουργός Τουρισμού εξέφρασε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στους πληγέντες και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε σειρά συγκεκριμένων δράσεων για την προστασία της καλής τουριστικής εικόνας της Κεφαλονιάς στο εξωτερικό και τη στήριξή της μετά τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί.

Ειδικότερα παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις που θα αναπτυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα όπως: Ανάπτυξη ειδικών πολιτικών επικοινωνίας για την στήριξη της εικόνας του νησιού. Αξιοποίηση του Διαδικτύου για προβολή της Κεφαλονιάς. Προβολή σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, αρχής γενομένης από το Μιλάνο, το Βερολίνο και τη Μόσχα, της Κεφαλονιάς ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Κεφαλονιά από τα γραφεία εξωτερικού. Διαρκής επαφή και ενημέρωση με όλα τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, με στόχο την άμεση και ορθή ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων και τουριστικών παραγόντων, για την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην Κεφαλονιά.

 

22:10 Κυβερνητική σύσκεψη την Τετάρτη για την Κεφαλονιά
 Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, συγκαλεί αύριο στις 6 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Κεφαλονιά.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

 

22:28 Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε πριν λίγο το νησί

 

 

Διαβάστηκε 1930 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 22:28

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων