Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 13:42

Βάσει παραβατικότητας και εισπραξιμότητας οι φορολογικοί έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Βάσει παραβατικότητας και εισπραξιμότητας οι φορολογικοί έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Σε πρώτη προτεραιότητα μπαίνουν για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οι έλεγχοι των εκκρεμών υποθέσεων που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα.
Αυτό προβλέπεται σε απόφαση της ΑΑΔΕ με την οποία δίνεται στην Φορολογική Διοίκηση η κατεύθυνση βάσει της οποίας θα κινηθούν οι έλεγχοι του 2017 προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης αξιολόγησης των εκκρεμών υποθέσεων ελέγχου και την προτεραιοποίηση αυτών που παρουσιάζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα, με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, συνεκτιμώντας το πρόβλημα των περιορισμένων ελεγκτικών πόρων, με στόχο την αποτελεσματικότητα του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων. Σε κάθε περίπτωση θα τηρείται η αναλογία ελέγχου κατά 60% των υποθέσεων της τελευταίας πενταετίας και κατά 40% για την προγενέστερη περίοδο.
Προβλέπεται ακόμη ότι οι Προϊστάμενοι των Ελεγκτικών Υπηρεσιών, εφόσον από τα στοιχεία ή τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεση τους και σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις, κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότητα υποθέσεων μη προτεραιοποιημένων, υποχρεούνται, το αργότερο εντός είκοσι εργασίμων ημερών από την ανάρτηση των προτεραιοποιημένων υποθέσεων της υπηρεσίας τους, να εισάγουν την προκρινόμενη υπόθεση σε σειρά κατάταξης ανάλογα με τη σημαντικότητα της, συνεκτιμώντας και τη σοβαρότητα των υποθέσεων που ανακατατάσσονται.

Διαβάστηκε 1286 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων