Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 13:28

Χρηματοδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το 2017 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Χρηματοδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το 2017 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα υπογράφηκαν το 2017 από τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕπ πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο χρηματοδοτήσεων που χορηγεί στην Ελλάδα ο οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, στα 55 χρόνια δραστηριότητάς του στη χώρα.

Επιπρόσθετα, το 2017 χαρακτηρίστηκε από την παροχή της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα στήριξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) προς νέες επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα αριθμού μεμονωμένων επενδυτικών σχεδίων από την ΕΤΕπ.

«Η ΕΤΕπ, ως η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μακροχρόνιος εταίρος της Ελλάδος. Η αύξηση της δραστηριότητας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ήδη συμβάλλει στην υλοποίηση ευρύτερου φάσματος επενδύσεων, σε νέους τομείς, και εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα νέων χρηματοδοτήσεων για κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδος, Αλέξης Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι «ύστερα από ύφεση επί σειρά ετών, η ελληνική οικονομία έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα φάση υψηλών προοπτικών ανάπτυξης». «Προσβλέπω σε στενή συνεργασία με την ΕΤΕπ, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο αντίκτυπος των χρηματοδοτήσεων του Ομίλου ΕΤΕπ θα εξακολουθήσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Τζόναθαν Τέιλορ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε: «Πριν από ακριβώς δύο χρόνια η ΕΤΕπ δημιούργησε την Επενδυτική Ομάδα για την Ελλάδα και σήμερα έχω την ευχαρίστηση να επιβεβαιώσω ότι αυτή η ιδιαίτερη προσοχή και η αυξημένη προσπάθεια απέδωσαν απτά αποτελέσματα. Οι χρηματοδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ που υπέγραψε ο Όμιλος ΕΤΕπ το 2017 μεταμορφώνουν καίριες υποδομές στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών στο σύνολο της χώρας και επιτρέπουν σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης».

Ειδικότερα, η αύξηση της δραστηριότητας της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα περιλάμβανε τη χορήγηση νέων δανείων για υποδομές ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών και για έργα αστικής ανάπτυξης, καθώς και την παροχή εξειδικευμένης χρηματοδοτικής στήριξης προς ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Τράπεζα χορήγησε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 817 εκατ. ευρώ στον τομέα των μεταφορών, μεταξύ άλλων για οδικά έργα με σκοπό την ολοκλήρωση σημαντικών αυτοκινητοδρόμων οι οποίοι θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια και θα μειώσουν το κόστος των μεταφορών και τους χρόνους των μετακινήσεων. Η ΕΤΕπ χρηματοδότησε επίσης την επέκταση κινητών δικτύων νέας γενιάς και την αναβάθμιση 11 αερολιμένων της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕπ, πέρυσι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) χορήγησε συνολικά 384 εκατ. ευρώ για νέες κεφαλαιακές χρηματοδοτήσεις, εγγυήσεις και μικροχρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα.

Το 2017 χαρακτηρίστηκε από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δραστηριοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στη χώρα και ήταν το πρώτο έτος κατά το οποίο η δραστηριότητα του ΕΤαΕ στην Ελλάδα ξεπέρασε το 100 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, το 2017 ο Όμιλος ΕΤΕπ, (ο οποίος αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων), χορήγησε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ περιλάμβαναν ένα μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ για επενδύσεις με σκοπό την ανάπτυξη προϊόντων και την αύξηση του δυναμικού της ElvalHalcor, κορυφαίας εταιρείας παγκοσμίως στην παραγωγή αλουμινίου. Η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Ελλάδος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% των συνολικών εξαγωγών υλικών αγαθών της χώρας.

Η χορήγηση σημαντικών νέων χρηματοδοτήσεων για τη στήριξη των επενδύσεων ελληνικών επιχειρήσεων θα ενισχυθεί επίσης χάρη σε νέες πιστωτικές γραμμές που υπογράφηκαν το 2017 με την Alpha Bank, τη Eurobank και την Παγκρήτια Τράπεζα, καθώς σε ένα νέο πρόγραμμα τιτλοποίησης που υπογράφηκε με την Τράπεζα Πειραιώς.

Επίσης, το 2017 η ΕΤΕπ εγκαινίασε ένα δεύτερο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου στην Ελλάδα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, μέσω του οποίου διατέθηκαν 389 εκατ. ευρώ από το 2013 για την παροχή χρηματοδοτήσεων εμπορικών συναλλαγών καίριας σημασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να στηρίξει χρηματοδοτήσεις εμπορικών συναλλαγών συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ παρεχόμενες από τοπικές τράπεζες σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς εταίρους.

Περιφέρεια Η Θεσσαλονίκη θα αξιοποιήσει νέες χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ ύψους 220 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν το 2017, για την υλοποίηση έργων αστικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης, καθώς και για την κατασκευή της πρώτης γραμμής μετρό της πόλης.

Επίσης, η ΕΤΕπ πέρυσι ενέκρινε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 209 εκατ. ευρώ για αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και έργα ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, χρηματοδότησε τρία νέα αιολικά πάρκα στη Βοιωτία, τα οποία θα παράγουν 49 MW καθαρής ενέργειας και, μέσω του πρώτου δανείου της προς τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στήριξε νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε 14 περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 12 ελληνικών νησιών.

Ένα νέο πρόγραμμα επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης, το οποίο διαχειρίζεται τοπικά η Τράπεζα Πειραιώς, θα στηρίξει την υλοποίηση μικρών έργων ανακαίνισης κτιρίων, εξωτερικού φωτισμού και άντλησης νερού, τα οποία θα μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και το ενεργειακό κόστος.   Επενδύσεις ύψους 5,8 δισ. ευρώ από το Πακέτο Γιούνκερ  Αφότου δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το 2015, ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει εγκρίνει στην Ελλάδα χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ με τη στήριξη του ΕΤΣΕ. Το Ταμείο αυτό, το οποίο αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Ομίλου ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να κινητοποιήσει νέες επενδύσεις ύψους άνω των 5,8 δισ. ευρώ στο σύνολο της χώρας.

Πέρυσι οι χρηματοδοτήσεις που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ αφορούσαν επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών καθώς και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Τράπεζας Πειραιώς. Στο σύνολο της Ευρώπης, μόνο οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες - Ιταλία Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία - έλαβαν περισσότερες χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για το 2018, η ανακοίνωση της ΕΤΕπ επισημαίνει ότι την επόμενη χρονιά, οι νέες χρηματοδοτήσεις του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα θα αντικατοπτρίζουν την ισχυρή ζήτηση από πελάτες, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, στο σύνολο της χώρας. Μεταξύ των έργων που εξετάζονται επί του παρόντος περιλαμβάνονται η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας (το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στη χώρα), νέα οδικά, αερολιμενικά και λιμενικά έργα και έργα αστικής ανάπτυξης.

Στήριξη των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων μέσω πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ και της HSBC ύψους 134 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου

 Νέα συνεργασία για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου, ύψους 134 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θα στηριχθούν ελληνικές εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν σήμερα στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η HSBC.

Η συμφωνία αυτή, όπως επισημάνθηκε σήμερα σε σχετική εκδήλωση, θα ενισχύσει τις υπηρεσίες χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου και των εξαγωγών τις οποίες παρέχουν οι συμμετέχουσες ελληνικές τράπεζες προς εγχώριες επιχειρήσεις και θα καλύψει ένα βασικό κενό της αγοράς, το οποίο εξακολουθεί να περιορίζει τις διεθνείς δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η HSBC συμμετείχε και στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την Ελλάδα και εφαρμόστηκε με επιτυχία από το 2013.

Ένα δεύτερο, διευρυμένο πρόγραμμα, το οποίο εγκαινιάστηκε πέρυσι, αναμένεται να στηρίξει με 400 εκατ. ευρώ την παροχή κεφαλαίων κίνησης και εγγυήσεων για την κάλυψη του πολιτικού κινδύνου και του κινδύνου πληρωμής, που σχετίζονται με το εξωτερικό εμπόριο.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα να επωφεληθούν από νέες χρηματοδοτήσεις εμπορικών συναλλαγών παρεχόμενες τοπικά από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς και καλυπτόμενες με εγγύηση από την ΕΤΕπ και την HSBC, καθώς και τη Citibank και την Commerzbank. Στο πρόγραμμα αναμένεται να προσχωρήσουν τους επόμενους μήνες και άλλες κορυφαίες ελληνικές τράπεζες. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε σχετικά: "Το πρώτο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου, το οποίο δημιουργήθηκε από την ΕΤΕπ ειδικά για την Ελλάδα, στήριξε επιχειρήσεις στο σύνολο της χώρας. Σε συνέχεια της επιτυχίας του πρώτου αυτού προγράμματος κατά την τελευταία τριετία, χαιρετίζω την πρόσφατη δρομολόγηση του δεύτερου Προγράμματος Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου, το οποίο θα στηρίξει με 400 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις καίριας σημασίας, για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο είναι καρπός της συνεχούς και στενής συνεργασίας μας με την ΕΤΕπ κατά τα τελευταία τρία χρόνια, χάρη στην οποία το 2017 και μόνο εισέρευσαν στην ελληνική οικονομία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή ύψους 134 εκατ. ευρώ που επιβεβαιώθηκε σήμερα από την HSBC αποδεικνύει τη σαφή δέσμευση των διεθνών τραπεζών να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, καθώς και τον αποφασιστικό ρόλο της ΕΤΕπ".

Ο κ. Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τόνισε ότι οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών είναι καίριας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη. Οι χρηματοδοτήσεις είναι απαραίτητες για τις περισσότερες διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και η ΕΤΕπ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με διεθνείς και ελληνικούς τραπεζικούς εταίρους για την άρση των εμποδίων στις χρηματοδοτήσεις αυτές. Η νέα συνεργασία ύψους 134 εκατ. ευρώ μεταξύ της ΕΤΕπ και της HSBC στηρίζεται στην επιτυχία της προηγούμενης συνεργασίας των δύο τραπεζών στον τομέα της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου και θα συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αγορές. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα όχι μόνο θα βελτιώσει την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών, αλλά και αποδεικνύει τη σαφή δέσμευση των διεθνών και εγχώριων τραπεζών να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, πρόσθεσε.  . Η κα Ελένη Βρεττού, Managing Director, Head of Wholesale Banking της HSBC στην Ελλάδα, ανέφερε ότι  η συγκεκριμένη συμφωνία θα επιτρέψει σε περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό αγορών και εμπορικών συναλλαγών. Το εμπόριο αποτελεί βασικό παράγοντα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και για την HSBC είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υποστηρίζει τα πλάνα ανάπτυξης των πελατών της  Η συμφωνία ύψους 134 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου ανακοινώθηκε σήμερα στην Αθήνα από την κα Ελένη Βρεττού, Managing Director, Head of Wholesale Banking της HSBC Ελλάδος, και τον κ. Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδος κ. Αλέξη Χαρίτση και του CEO της HSBC Ελλάδος κ. Steve Banner. Η HSBC είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά από όλες τις εμπορικές τράπεζες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου, όταν αυτό πρωτοεγκαινιάστηκε, το 2013. Το αρχικό πρόγραμμα στήριξε με επιτυχία συναλλαγές χρηματοδότησης εμπορικών συναλλαγών συνολικού ύψους 389 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2013-2016. Η βελτίωση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών συνέβαλε στην αύξηση τόσο των επενδύσεων όσο και της απασχόλησης. Περισσότερο από το 90% των εμπορικών συναλλαγών περιλαμβάνει κάποια μορφή πίστωσης, ασφάλισης ή εγγύησης και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς συνήθως έχουν ανάγκη από χρηματοοικονομικές εγγυήσεις. Το πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου προσέφερε σημαντική στήριξη στις ελληνικές τράπεζες - οι οποίες γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές επιχειρήσεις - επιτρέποντάς τους να ενισχύσουν την παροχή υπηρεσιών τους στον τομέα αυτόν. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν χρηματοδότηση για τις εμπορικές συναλλαγές τους στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΤΕπ μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με ένα από τα τραπεζικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται η ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Πέρυσι ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων χορήγησε νέες χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,49 δισ. ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Έμπρακτη η εμπιστοσύνη των μεγάλων διεθνών τραπεζών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Α. Χαρίτσης

«Η συμμετοχή της HSBC στο δεύτερο πρόγραμμα Trade Finance Facility και μάλιστα με ένα τόσο υψηλό πόσο που φθάνει τα 134 εκατ. ευρώ δείχνει την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των μεγάλων διεθνών τραπεζών στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε χαιρετισμό του στην ετήσια συνέντευξη τύπου της ΕΤΕπ.

«Θετικές προοπτικές - που όπως τόνισε ο κ.Χαρίτσης- άλλωστε που επιβεβαιώνονται και από όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες  - τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής, το χαμηλό δωδεκαετίας στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων»

«Το Trade Finance Facility είναι καρπός της πολύ στενής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει στο Υπουργείο Οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται για ένα στοχευμένο πρόγραμμα που έρχεται να στηρίξει το εξωτερικό εμπόριο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αποτελεί μέρος του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού που υλοποιούμε και ο οποίος προτάσσει την ενίσχυση των εξαγωγών και τη βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Χάρη σε αυτή τη συνεργασία με την Τράπεζα, έπεσαν στην ελληνική οικονομία 2 δισ. ευρώ μόνο το 2017, ενώ για την επόμενη τριετία έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα "pipe line" έργων ύψους 7 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

«Με τα κεφάλαια αυτό ολοκληρώθηκαν κρίσιμες υποδομές, όπως οι μεγάλοι εθνικοί οδικοί άξονες και υλοποιούνται πλήθος από μικρά και μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Χρηματοδοτούνται επίσης η έρευνα και η καινοτομία αλλά και οι νεοφυείς επιχειρήσεις μέσα από το νέο Ταμείο Συμμετοχών (EquiFund) που υλοποιούμε με την υποστήριξη της ΕΤΕπ.

Την ίδια στιγμή τρέχουν ή ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μία σειρά από προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης ιδιωτικών κατοικιών και δημόσιων κτιρίων αλλά και των δήμων.

Πέρα από το Trade Finance Facility που έρχεται να στηρίξει με 400 εκατ. ευρώ το εξωτερικό εμπόριο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρόσφατα συμφωνήσαμε με την ΕΤΕπ ένα ακόμη σημαντικό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των δήμων όλης της χώρας, με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη τριετία» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ ουσιαστική συνεργασία με την ΕΤΕπ που επέτρεψε να ενεργοποιηθεί έγκαιρα και το Σχέδιο Γιούνκερ και να είμαστε αυτή τη στιγμή στην κορυφή της Ευρώπης στην αξιοποίηση των πόρων αυτού πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου, όπως επεσήμανε.

«Έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει έργα άνω του 1,7 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ που αναμένεται να πυροδοτήσουν επενδύσεις 5,7 δισ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα εντείνουμε αυτή τη συνεργασία με περισσότερα προγράμματα για τη χρηματοδότηση νέων έργων και των επιχειρήσεων. Με πρόσθετους πόρους για τη στήριξη των επενδύσεων και την τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία» τόνισε.

Διαβάστηκε 1598 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων