Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 08:39

Ο Γ. Λάνθιμος στην επίσημη πρεμιέρα της «Ευνοούμενης» στην Αθήνα

Ο Γ. Λάνθιμος στην επίσημη πρεμιέρα της «Ευνοούμενης» στην Αθήνα

«Ευχαριστώ όλους που ήρθατε και όλους εκείνους που οργάνωσαν αυτή τη προβολή. Πρέπει να πω ότι είναι μία περίεργη μέρα για μένα σήμερα, γιατί όπως οι περισσότεροι από εσάς ξέρετε, ήταν η κηδεία του πατέρα μου. Αλλά αν ξέρω κάτι γι' αυτόν, είναι ότι έζησε τη ζωή του διασκεδάζοντας και περνώντας όσο καλύτερα μπορούσε μέχρι το τέλος και αυτό θα ήθελα να κάνετε και εσείς σήμερα, να περάσετε ωραία, να διασκεδάσετε, να γελάσετε, να κλάψετε και να έχετε μία πολύ ωραία βραδιά».

Ο Γιώργος Λάνθιμος, σε μία δύσκολη στιγμή για τον ίδιο, λίγες ώρες μετά την κηδεία του πατέρα του, τού παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Αντώνη Λάνθιμου, παραβρέθηκε και χαιρέτησε  χθες βράδυ (28/1)  την επίσημη ελληνική πρεμιέρα της ταινίας του The Favourite, στον κινηματογράφο ODEON ΟΠΕΡΑ στην οδό Ακαδημίας.  H ταινία   βρίσκεται στην κορυφή των υποψηφιοτήτων για τα φετινά Όσκαρ, καθώς διεκδικεί δέκα βραβεία.

Την προβολή  παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Αγγελική Παπούλια,ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, ο Αλέξανδρος Βούλγαρης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο Χρήστος Πασσαλής, η Εύα Νάθενα, ο Κώστας Λαμπρόπουλος, η Φένια Κοσοβίτσα και ο Τάσος Μπουλμέτης.

 Η πρώτη ταινία εποχής του Γιώργου Λάνθιμου βασίζεται στην αληθινή ιστορία της βασίλισσας 'Αννας (Ολίβια Κόλμαν), τελευταίας της δυναστείας των Στιούαρτ που, αν και ασθενής, ντροπαλή και υποτιμημένη, στέφθηκε βασίλισσα τον καιρό που η Μεγάλη Βρετανία έγινε μια παγκόσμια δύναμη.

Μέσα από τη σχέση της 'Αννας με δύο άλλες γυναίκες - την σύμβουλο και επιστήθια φίλη της Λαίδη Σάρα (Ρέιτσελ Βάις) και την απένταρη ξαδέρφη της 'Αμπιγκεϊλ που μετατρέπεται σε κοινωνικά ανερχόμενη καμαριέρα (Έμα Στόουν) - ο Γιώργος Λάνθιμος θίγει διαχρονικά θέματα όπως η αγάπη, ο ανταγωνισμός και η εξουσία και δημιουργεί ένα ξεχωριστό σύμπαν για την ιστορία του.

«Η ιστορία είναι για την περιπλοκότητα της αγάπης και το πώς αυτές οι δυσκολίες μπορούν να αλλάξουν εσένα σαν άνθρωπο. Το αποκαλούμε μια κωμική τραγωδία και αυτό είναι», σχολιάζει ο σεναριογράφος Τόνι ΜακΝαμάρα. «Με ενδιέφεραν κυρίως οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες, η εξουσία τους, οι εύθραυστες σχέσεις τους και το πώς οι συμπεριφορές τόσο λίγων ανθρώπων μπορούν να αλλάξουν τον ρου ενός πολέμου και τη μοίρα μιας χώρας. Για εμένα είναι επίσης μια ερωτική ιστορία με κωμικά, δραματικά και σκοτεινά σημεία», αναφέρει ο Γιώργος Λάνθιμος.

Η «Ευνοούμενη» θα προβληθεί από τις 31 Ιανουαρίου στις επιλεγμένες αίθουσες (ODEON ΟΠΕΡΑ και ΑΒΑΝΑ) λίγο πριν από το επίσημο άνοιγμά της στους κινηματογράφους στις 7 Φεβρουαρίου.

Διαβάστηκε 1849 φορές