Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 09:58

Προγραμματισμός παρεμβάσεων για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Περιπάτου της Ιεράς Οδού

Προγραμματισμός παρεμβάσεων για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Περιπάτου της Ιεράς Οδού

Την ανάγκη παρεμβάσεων σε μνημειακούς χώρους, για τους οποίους έχουν προγραμματιστεί και εκπονούνται μελέτες, προκειμένου να είναι έτοιμοι το 2021, που η Ελευσίνα θα γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο, η κ. Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, σχετικά με την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Περιπάτου της Ιεράς Οδού, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο μνημείο της Πυθιονίκης και το Ιερό της Αφροδίτης.

«Πράγματι, είναι μια σειρά μνημειακών χώρων που χρειάζονται παρεμβάσεις. Έχουμε ήδη προγραμματίσει τις παρεμβάσεις σ' αυτούς τους χώρους και εκπονούνται αυτήν τη στιγμή οι μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου προκειμένου, αν θέλετε, να προλάβουμε να είναι έτοιμα το 2021 λόγω της "Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", γιατί πράγματι δημιουργείται μια διαδρομή που ξεκινάει από τον Κεραμεικό και το Αιγάλεω για να καταλήξει στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Θεωρούμε ότι χάρη στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα μπορέσουμε πράγματι να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα» σημείωσε η υπουργός και προσέθεσε: «Ευτυχώς στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Αττικής υπάρχει ενταγμένο το έργο της στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας με εξασφαλισμένο προϋπολογισμό μεγαλύτερο από ενάμισι εκατομμύριο, που τουλάχιστον εξασφαλίζει την ανάδειξη του τελευταίου τμήματος της Ιεράς Οδού που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας».

Διευκρίνισε δε, ότι «προφανώς θέλουμε κάποια πράγματα να είναι προσβάσιμα και να αποδοθούν το 2021, λόγω της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος δεν θα υπάρχει. 'Αλλωστε, το ίδιο το ΕΣΠΑ που σας ανέφερα και εγώ και καταλαμβάνει το τελευταίο τμήμα της Ιεράς Οδού έχει χρονικό ορίζοντα περάτωσης το 2022. Προφανώς ενδιαφέρει να δρομολογηθούν αυτά τα έργα».

Διαβάστηκε 1225 φορές