Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 17:31

Συνέδριο από το ΕΜΠ για την αρχιτεκτονική της Παλιγγενεσίας

Συνέδριο από το ΕΜΠ για την αρχιτεκτονική της Παλιγγενεσίας

Συνέδριο με θέμα την αρχιτεκτονική της Παλιγγενεσίας συνδιοργανώνουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών το διήμερο 3-5 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

«Οι συνθήκες αναφοράς στην ελληνική αρχαιότητα, που είχαν διαμορφωθεί πολύ πριν το 1821, είχαν στρέψει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων στον ελλαδικό χώρο, σε αναζήτηση πνευματικών, πολιτικών και αρχιτεκτονικών συσχετισμών. Από τα χρόνια του Καποδίστρια τουλάχιστον και δυνάμει ως τις μέρες μας, οι αναφορές αυτές αποτελούν ιδεολογικό έδαφος για την οικοδόμηση του νέου ελληνισμού και όλων των νεωτερικών προβολών του. Από την αρχιτεκτονική που επιδιώκει να εκφράσει την ελληνική αναγέννηση ως την αρχιτεκτονική που ξαναγεννιέται σε ελληνική γη, διαμορφώνεται ένα πεδίο πολλαπλών διασταυρώσεων των ιδεών και των πρακτικών που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, 200 χρόνια από την Επανάσταση» αναφέρεται στο σκεπτικό της διαργάνωσης.

Το συνέδριο, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, θα εστιάσει τις εργασίες του σε τέσσερις κατευθύνσεις: (1) τον σχεδιασμό των πόλεων και των υποδομών του ανεξάρτητου κράτους, (2) την αναβίωση της αρχαιότητας με έρευνες και ανασκαφές αρχιτεκτόνων που οδήγησαν στηναρχαιολογία, (3) την αρχιτεκτονική που ανέλαβε να εκφράσει και οικοδομήσει την ελληνική αναγέννηση και (4) την εκπαίδευση στην αρχιτεκτονική που ανέλαβε να διαμορφώσει τους μαΐστορες της παλιγγενεσίας.

Είναι προγραμματισμένες 33 εισηγήσεις και τρεις κεντρικές ομιλίες, του Γιώργου Πρεβελάκη για τη Γεωπολιτική του Νεοκλασικισμού, του Δημήτρη Φιλιππίδη για τη μετάβαση από τη φουστανέλα στα φράγκικα και του Παντελή Μπουκάλα για το κτιστό και το άκτιστο στα δημοτικά τραγούδια.

Η Τιμητική Επιτροπή του συνεδρίου συγκροτείται από την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και τον Ανδρέα Μπουντουβή, πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν ο Δημήτρης Ησαΐας, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, ο Παύλος Καλλιγάς, διευθυντής ΕΠΚεΔ, ο Δημήτρης Κυρτάτας, Ιστορικός, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και η Βούλα Τσούνα, καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας UCSB, μέλος ΔΣ ΕΠΚεΔ.

Διαβάστηκε 813 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων