Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 09:25

Νέα αποτελέσματα από τις έρευνες στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Νέα αποτελέσματα από τις έρευνες στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Μία ακόμα ερευνητική αποστολή, που μελετά το ναυάγιο των Αντικυθήρων, ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Πρόκειται για την αποστολή της επιστημονικής ομάδας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου "Woods Hole",που διήρκησε από τις 22 Μαΐου μέχρι 11 Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η αποστολή συνέχισε σε πρώτη φάση, την «συστηματική ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο.

Παράλληλα διενεργήθηκαν δοκιμαστικές τομές σε διάφορα σημεία, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα όρια του χώρου, όπου βρισκόταν η κύρια συγκέντρωση του φορτίου και πιθανόν λείψανα του ίδιου του πλοίου».

Η μεγάλη διασπορά της κεραμικής, το μεγάλο βάθος καθώς και η διατάραξη, που έχει επιφέρει η ανέλκυση του 1900 και η ανασκαφή του 1976, κάνουν το έργο αυτό δύσκολο, τονίζει η ανακοίνωση και συνεχίζει:« Εν τούτοις, με τη δυνατότητα της ακριβούς τοποθέτησης κάθε πληροφορίας στον εξαιρετικά λεπτομερή ψηφιακό χάρτη του χώρου (GIS), η κατανόηση των ορίων του ναυαγίου γίνεται όλο και καλύτερη. Σε αυτό συμβάλλει και η μηχανική ανίχνευση στοιχείων κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα, τα οποία δίνουν την εικόνα της διασποράς του κεραμικού φορτίου, αλλά και των μεταλλικών στοιχείων του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά, σκωρίες σιδήρου, τμήματα της επιμολύβδωσης, κ.ο.κ.».

Διαβάστηκε 1532 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων