Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016 18:19

Το «Sweet Mambo» της Πίνα Μπάους για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

«Αναζητώ να μιλήσω για τη ζωή που μας περιβάλλει, για την ύπαρξη, για μας. Το ουσιώδες πρόβλημα είναι ότι η ζωή δεν μπορεί πάντοτε να χορευτεί με παραδοσιακές αισθητικές φόρμες» είχε δηλώσει κάποτε η Πίνα Μπάους, προσδιορίζοντας τα πιστεύω της. Έχουν περάσει επτά χρόνια από το θάνατο της μεγάλης κυρίας του γερμανικού χοροθεάτρου, αλλά τα έργα της εξακολουθούν να μας ταξιδεύουν σε κόσμους όπου όλοι αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας.

«Ποιητικό, διαχρονικό, κομψό και εύγλωττο» χαρακτήρισαν οι κριτικοί το «Sweet Mambo», το προτελευταίο έργο (2008) της θρυλικής χορογράφου, που διέρρηξε τα όρια μεταξύ χορού και θεάτρου και επηρέασε καταλυτικά την πορεία του ευρωπαϊκού χορού. Η παράσταση έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, (3-6 Νοεμβρίου), από την ομάδα της Πίνα Μπάους, το Χοροθέατρο του Βούπερταλ, που φέρει το όνομά της πλέον, και συνεχίζει να παρουσιάζει τις δουλειές της, μετά το θάνατο της το 2009.

Στο «Sweet Mambo», έξι γυναίκες και τρεις άντρες εμφανίζονται και εξαφανίζονται μέσα σε ένα υποβλητικό τοπίο ατελείωτων μέτρων αέρινου υφάσματος. Επικοινωνούν μέσα από την επιθυμία και το φόβο, το γέλιο και την οδύνη, τη μοναξιά και την τρυφερότητα, ενώ λικνίζονται στους ρυθμούς και τις μελωδίες των Portishead, του Brian Eno, του Rene Aubry, του Tom Waits και της Nina Simone.

Στο σύμπαν που δημιουργεί η Πίνα Μπάους, η γραμμική αφήγηση είναι περιττή και οι ερωτήσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις απαντήσεις. Όλα είναι πιθανά και όλα συνυπάρχουν σε αυτό το κολάζ της ανθρώπινης εμπειρίας. Μικρές καθημερινές ιστορίες, μια σύντομη εξομολόγηση, μια αδιόρατη χειρονομία, ένα χαρούμενο γέλιο, ένας πνιγμένος λυγμός. Και, μέσα στην απουσία της, η μεγάλη χορογράφος μάς κλείνει το μάτι και μας παροτρύνει να εξερευνήσουμε και να αγκαλιάσουμε την πολυπλοκότητα της ύπαρξής μας.

Διαβάστηκε 3217 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων