Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 02:09

Foreign Affairs The Hellenic Edition: Ημερίδα με θέμα: Προϋποθέσεις για τον διαθρησκειακό διάλογο

Foreign Affairs The Hellenic Edition: Ημερίδα με θέμα: Προϋποθέσεις  για τον διαθρησκειακό διάλογο

Ημερίδα με θέμα ανάλυσης «Προϋποθέσεις και προσεγγίσεις για τον διαθρησκειακό διάλογο στον σύγχρονο κόσμο», διοργάνωσε στην Αθηναϊκή Λέσχη το περιοδικό Foreign Affairs The Hellenic Edition.

«Το περιοδικό Foreign Affairs The Hellenic Edition προσπαθεί πάντοτε να προωθεί τον διάλογο και την ανταλλαγή γνώσης, για όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή και την πορεία των κοινωνιών και των κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν χαρά μας να διοργανώσουμε τη συζήτηση για τις προϋποθέσεις του διαθρησκειακού διαλόγου και τιμή μας που τόσο σημαντικοί προσκεκλημένοι αποδέχθηκαν να συμμετάσχουν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκδότης του Λουκάς Κατσώνης.

Ειδικοί καθηγητές μίλησαν για τον διάλογο ανάμεσα στα τρία μεγάλα θρησκεύματα -Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ιουδαϊσμός- και ανέπτυξαν σημαντικές όψεις της προβληματικής που υφίσταται για το εν λόγω θέμα.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής καθηγητής, Κωνσταντίνος Θ. Ζάρρας, Ιουδαιολόγος, εισηγήθηκε αναφορικά με τον Ιουδαϊσμό και το πρόβλημα του αντισημιτισμού, η επίκουρη καθηγήτρια, Βασιλική Σταθοκώστα, Ορθόδοξη Θεολογία και Οικουμενική Κίνηση, σχετικά με τον διάλογο με τις θρησκείες από την πλευρά του Χριστιανισμού, και ο επίκουρος καθηγητής, Μιχάλης Μαριόρας, Ισλαμολόγος, αναλόγως για το Ισλάμ.

Οι εισηγητές εισήλθαν σε δύσκολα θέματα, όπως η ανάγκη για αυτοκριτική, για εσωτερικό διάλογο στην κάθε κοινότητα, για αναζήτηση του κοινού, αν και κάποτε επώδυνου, ιστορικού παρελθόντος, για την αξία και το όραμα που απορρέει από τον ουσιαστικό διάλογο, για από κοινού προβληματισμό με σκοπό την οικοδόμηση ειρηνικότερων κοινωνιών.

Το «παρών» έδωσαν θρησκευτικοί εκπρόσωποι, εκκλησιαστικοί πνευματικοί ηγέτες και ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, εκπρόσωποι του Τύπου, αλλά και μεταπτυχιακοί φοιτητές, πολλοί από τους οποίους μετά τις εισηγήσεις παρενέβησαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου, ήταν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβαστιανός Ροσολάτο, ο ραβίνος Αθηνών Γκάμπριελ Νεγκρίν, ο εκπρόσωπος των Ευαγγελικών, κ. Μπούκης, ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας αναπληρωτής καθηγητής, Θ. Ιωαννίδης, και ο ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας (δρ).

Διαβάστηκε 2058 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων