Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 12:43

Με λαμπρότητα τα Άγια Θεοφάνεια στον Πειραιά από τους Γ.Ο.Χ. (Παλαιοημερολογίτες)

Με λαμπρότητα τα Άγια Θεοφάνεια στον Πειραιά από τους Γ.Ο.Χ. (Παλαιοημερολογίτες)

Xιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν και εφέτος το λιμάνι του Πειραιά για να συμμετάσχουν στην καθιερωμένη Συνοδική τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, στις 19/6 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία το πάτριο εορτολόγιο της κατ Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας τιμά την μεγάλη δεσποτική εορτή των Αγίων Θεοφανείων.

Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Γ.Ο.Χ. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Καλλινίκου Α΄ στον χώρο του κεντρικού λιμένος Πειραιώς έμπροσθεν του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος, τελέσθηκε η λαμπρά τελετή.

 

 

 


Στον εορτασμό συμμετείχαν, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος, Ωρωπού και Φυλής κ. Κυπριανός, Αμερικής  κ. Δημήτριος, Τορόντο κ. Μωυσής οι Γαλατσίου κ. Διονύσιος, Σουστσάβας κ. Σωφρόνιος, Μποτοτσάνι κ. Ιωσήφ (από την Εκκλησία της Ρουμανίας) και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι. Χριστιανουπόλεως κ. Γρηγόριος, Γαρδικίου κ. Κλήμης Μεθώνης κ. Αμβρόσιος, Φιλίππων κ. Αμβρόσιος, Λούνης κ. Σιλουανός, Φωτικής κ. Αυξέντιος και ο Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Φώτιος.
Προ της τελετής τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ναό Αγίου Φιλίππου Καμινίων, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Μαραθώνος κ. Φωτίου μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιος συμπαραστατούμενος υπό μελών της Ι. Συνόδου τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.
Με την ολοκλήρωση του Αγιασμού, σχηματίστηκε μεγαλειώδης λιτανευτική πομπή με τη συμμετοχή άνω των 450 νέων και νεανίδων κάθε ηλικίας, ιεροπαίδων αλλά και ενδεδυμένων παραδοσιακές στολές από διάφορες περιοχές της πατρίδος μας η οποία συνόδευσε εν πάσα τιμή και μεγαλοπρεπεία τον Τίμιο Σταυρό προς τον χώρο της τελετής.


Κληρικοί της τοπικής μας Εκκλησίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ι. Μητροπόλεων Αττικής, και Ωρωπού, εκπρόσωποι των Ιερών Μονών, των τοπικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και τους εκπροσώπους των αδελφών Εκκλησιών έδωσαν τον ομολογιακό παλμό.
Την λιτανευτική πομπή πλαισίωσαν οι φιλαρμονικές μπάντες της Ελληνικής Αστυνομίας και των Δήμων, Πειραιώς, Ασπροπύργου, Σαλαμίνος και Αχαρνών που προσέδωσαν τον πρέποντα πανηγυρικό τόνο. Επί του λιμένος τιμές απέδωσε η φιλαρμονική μπάντα του Λιμενικού Σώματος.
Προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας που γέμισε τον τεράστιο χώρο του λιμένος λόγους πατρικούς απηύθυνε ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της μαρτυρικής μας Εκκλησίας, καλώντας κληρικούς και λαϊκούς να μην υποστείλουν το λάβαρο του ιερού μας αγώνος ενώ ευχήθηκε ο Θεός να χαρίσει ειρήνη στον χειμαζόμενο κόσμο.


36 Νέοι βούτηξαν στα παγωμένα ύδατα
Για μια ακόμη χρονιά εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των νέων που αψήφησαν το κρύο και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο λιμάνι του Πειραιά. 36 νέοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό την στιγμή που τα σταθμεύοντα πλοία απέδιδαν τιμή στον Φανέντα Κύριο δια συνεχών συριγμών.
Την τελετή παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Κοινοβουλίου, όλων των βαθμών της Τοπικής Αυτοδικοικήσεως και των σωμάτων Ασφαλείας. Ανάμεσα τους ήταν: ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Ιωάννης Μώραλης ο Αντιπεριφεριάρχης Πειραιώς κ. Γεώργιος Γαβρίλης, ο Αντιπεριφεριάρχης Νήσων Αργοσαρωνικού κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο τ. Αντιπροέδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης, και οι Βουλευτές κ.κ. Αναστάσιος Νεράτζης, Γεωργία Μαρτίνου, Μπούρας Αθανάσιος, Καντερές Νικόλαος και Ιωάννης Διαμαντίδης.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς κ. Γεώργιος Δαβάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Ταταρόπουλος. Οι Δήμαρχοι Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμάτης, Ασπροπύργου κ. Μελετίου Νικόλαος, Αχαρνών κ. Κασσαβός Ιωάννης και Κρωπίας, κ. Κιούσης Δημήτριος.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κα. Λαμπρινίδου Μαρία και Αποστολοπούλου Μαλάμο. Οι Αντιδήμαρχοι, Νικαίας Ρέντη Δημοσθένης Σταματάτος, Αγίας Βαρβάρας Σάββας Σαββίδης, Ασπροπύργου, Παπαδόπουλος Αναστάσιος, Κωνσταντίδης Αβραάμ και Σαββίδης Παντελής, η Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Δαβιώτη Ελένη, ο τ. Δήμαρχος Σαλαμίνος κ. Τσαβαρής Ιωάννης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Ροδόπολης κ. Κόκκαλης Μανώλης. Επίσης παρέστησαν, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πειραιώς κ. Σιγαλάκος Κυριάκος, Νικαίας Ρέντη Μπούτση Χαραλαμπίδου Αθηνά, Ασπροπύργου και Αντιπρόεδρο του Attica TV, κα Μαυρίδη Σοφία και Διονύσου κ. Παναγιώτη Τσούκα.
Οι πολιτευτές, Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, Βασίλειος Κατσαφάδος, Ζωή Ρούσσου, Παναγιώτης Ρέππας, Ζησιμάτος Γεώργιος, Βαγιάκης Γεώργιος, Διαμαντίδης Δημήτριος, Μαυρέας Πέτρος, Γκανά Αλεξάνδρα, Πετρόπουλος Σταύρος, Δημητριάδης Βασίλειος, Κωστόπουλος Χαράλαμπος, Τόγκας Δημήτριος. Επίσης, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελευσίνος, κα Μαρούγκα Κωνσταντίνα, ο πρόεδρος της Κερκυραϊκής ενώσεως Πειραιώς και εκδότης κ. Δημήτριος Μουζακίτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος κ. Τσιφάκης Μιχάλης, ο πρόεδρος του Ομίλου Unesco Πειραιώς κ. Μαρωνίτης Ιωάννης, ο πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Κινητικά Αναπήρων κ. Δημητριάδης Βασίλειος και ο πρόεδρος της Συντονιστικής ΑΝ.ΕΛ. κ. Βαζαίος Κάτωνας.
Μετά το πέρας της τελετής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το μέγα πλήθος των πιστών που γέμισε τον πειραϊκό λιμένα αυτήν την τόσο σημαντική ημέρα, είναι η ζωντανή απόδειξη πως σε μια εποχή όπου όλα αμφισβητούνται με πρώτες απ’ όλες τις αρχές και τις παραδόσεις του τόπου μας, υπάρχει ελπίδα. Το «μικρό ποίμνιο», οι Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που σε πείσμα των καιρών εξακολουθούμε να μαχόμεθα με όπλο τον Σταυρό για την επαναφορά των πατρώων παραδόσεων.
Σήμερα η τοπική μας Εκκλησία διοργάνωσε και φιλοξένησε δια μια ακόμη φορά την λαμπρά τελετή του Αγιασμού των Υδάτων. Μια τελετή ομολογίας και μαρτυρίας. Μια τελετή ψυχικής και πνευματικής καθάρσεως την όποια επιζητούμε διότι την χρειαζόμαστε.
Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας όλους όσους μόχθησαν για την διοργάνωση αυτής της μεγαλειώδους τελετής επικαλούμενος την Χάρη και την Ευλογία του Φανέντος Χριστού, σε όλους αυτούς και τις οικογένειες τους. Εύχομαι τα ορμητικά νερά του Ιορδάνου, να ξεπλύνουν όλες τις αμαρτίες μας. Να παρασύρουν τα βάρη και τα πάθη μας και να μας οδηγήσουν εκεί όπου είναι ο προορισμός μας, η πατρίδα μας, η αγκαλιά του Θεού Πατρός μας».
 
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστηκε 2808 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015 23:26

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων