Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 17:53

Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτιδα

Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτιδα

Ήταν κάτοικος της Σαμαρειτικής πόλης Συχάρ. Κάθε μεσημέρι πήγαινε έξω από την πόλη, στο πηγάδι το λεγόμενο του Ιακώβ, και γέμιζε τη στάμνα της. Εκεί μια μέρα συνάντησε τον Ιησού, που φανέρωσε όλα τα ιδιαίτερά της. Σ’ αυτήν, επίσης, είπε ο Κύριός μας τη μεγάλη αλήθεια ότι Αυτός είναι το «ύδωρ το ζων», δηλαδή η αστείρευτη πηγή του Αγίου Πνεύματος.
Αυτό το «ύδωρ» έδωσε και ο Κύριός μας στη Σαμαρείτιδα. Έτσι, αργότερα βαπτίστηκε χριστιανή μεταξύ των πρώτων γυναικών της Σαμάρειας και ονομάστηκε Φωτεινή. Από τότε αφιέρωσε τον εαυτό της στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη.
Εκεί έλαβε και μαρτυρικό θάνατο από το Νέρωνα, όταν αυτός έμαθε ότι η Φωτεινή έκανε χριστιανές τη θυγατέρα του Δομνίνα και μερικές δούλες της. Συγχρόνως με τη Φωτεινή θανατώνονται και οι δύο γιοι της (Φωτεινός και Ιωσής) και οι πέντε αδελφές της (Ανατολή, Φωτώ, Παρασκευή, Κυριακή και Φωτίδα).
Η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη τους την 26η Φεβρουαρίου.


Απολυτίκιο
Την πηγήν δεξαμένη της σοφίας και χάριτος, εκ χειλέων Κυρίου Φωτεινή Ισαπόστολε, νομίμως ηγωνίσω πανοικεί, και νέμεις φωτισμόν παρά Θεού, τοις προστρέχουσι τη σκέπη σου τη σεπτή και ευλαβώς βοώσι σοι. δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σου, χάριν ημίν και έλεος.

 
Διαβάστηκε 2252 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 20:15

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων