Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014 00:22

Διπλασιάστηκαν οι δολοφονίες χριστιανών «μαρτύρων» το 2013

Διπλασιάστηκαν οι δολοφονίες χριστιανών «μαρτύρων» το 2013

Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις χριστιανών που δολοφονήθηκαν εξαιτίας της θρησκευτικής τους πίστης σε ολόκληρο τον κόσμο διπλασιάστηκαν το 2013 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τη Συρία να μετρά περισσότερα θύματα τη χρονιά που μόλις τέλειωσε, συγκριτικά με το συνολικό παγκόσμιο απολογισμό του 2012, καταγράφει ετήσια έρευνα.


Η οργάνωση Open Doors, η οποία υποστηρίζει τους χριστιανούς οι οποίοι υφίστανται διωγμούς σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2013 κατέγραψε τις δολοφονίες 2.123 «μαρτύρων», ενώ το 2012 ο αριθμός των θανάτων αυτού του είδους ανήλθε στους 1.201. Μόνο στη Συρία πέρυσι καταγράφηκαν 1.213 τέτοιοι θάνατοι, υπογράμμισε. «Πρόκειται για μια απειροελάχιστη καταγραφή η οποία βασίζεται σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε» δήλωσε ο Φρανς Βίρμαν, επικεφαλής της διεύθυνσης έρευνας της οργάνωσης Open Doors.
Οι εκτιμήσεις άλλων χριστιανικών ομάδων τοποθετούν τον ετήσιο απολογισμό σε έως και 8000 θανάτους. Η έκθεση της οργάνωσης τοποθετεί τη Βόρειο Κορέα στην κορυφή της λίστας των 50 πιο επικίνδυνων χωρών για τους χριστιανούς, μια θέση που διατηρεί εδώ και 12 χρόνια, αφότου δηλαδή άρχισε η εκπόνηση αυτής της ετήσιας έρευνας. Η Σομαλία, η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν ακολουθούν στις επόμενες τέσσερις θέσεις. Η οργάνωση αυτή, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, σημειώνει την αύξηση των περιστατικών βίας εναντίον των χριστιανών στην Αφρική και υπογραμμίζει ότι οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι είναι υπεύθυνοι για τους περισσότερους διωγμούς στις 36 χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογό της. «Ο ισλαμικός εξτρεμισμός είναι ο πιο δεινός διώκτης της χριστιανικής εκκλησίας παγκοσμίως», ανέφερε η οργάνωση αυτή.
Ο Χριστιανισμός είναι η μεγαλύτερη και πλέον ευρέως διαδεδομένη θρησκεία στον κόσμο, με 2,2 εκατομμύρια πιστούς, ήτοι το 32% του παγκοσμίου πληθυσμού, σύμφωνα με μια έρευνα του προγράμματος Pew Forum on Religion and Public Life, του κέντρου ερευνών Pew που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Οι χριστιανοί έρχονται αντιμέτωποι με περιορισμούς και εχθρότητα σε 111 χώρες, τη στιγμή που σε 90 χώρες οι πιστοί του Ισλάμ, της δεύτερης μεγαλύτερης θρησκείας στον κόσμο, αντιμετωπίζουν περιορισμούς ή γίνονται θύματα παρενόχλησης, όπως αναφέρει άλλη έρευνα του ινστιτούτου ερευνών Pew.
Ο Μισέλ Βαρτόν, ο διευθυντής του παραρτήματος της οργάνωσης στη Γαλλία (του Portes Ouvertes), δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο ότι οι χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους ή συνεχείς εσωτερικές εντάσεις είναι συχνά οι πλέον επικίνδυνες για τους χριστιανούς.
«Στη Συρία μαίνεται ένας ακόμη πόλεμος στη σκιά του εμφυλίου – ο πόλεμος εναντίον της Εκκλησίας» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης της οργάνωσης εκεί. Περίπου το 10% των Σύρων είναι χριστιανοί. Πολλοί εξ αυτών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ισλαμιστών ανταρτών που τους θεωρούν υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι εννέα από τις δέκα χώρες που χαρακτηρίζονται επικίνδυνες για τους χριστιανούς είναι χώρες όπου την πλειονότητα του πληθυσμού αποτελούν μουσουλμάνοι, πολλές εκ των οποίων σπαράσσονται από συρράξεις με πρωταγωνιστές ισλαμιστές.
Η Σαουδική Αραβία αποτελεί εξαίρεση, ωστόσο κατατάσσεται έκτη στη λίστα λόγω της καθολικής απαγόρευσης στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων κάθε άλλης πίστης πέραν του Ισλάμ. Στον κατάλογο των δολοφονιών, τη Συρία ακολουθεί η Νιγηρία, με 612 τέτοιες υποθέσεις πέρυσι, ενώ το 2012 είχε 791. Το Πακιστάν έρχεται τρίτο με 88, από 15 το 2012. Η Αίγυπτος ανήλθε στην τέταρτη θέση, με 83 θανάτους έναντι 19 το 2012. Η έκθεση κάνει λόγο για «φρικιαστική βία συχνά κατευθυνόμενη εναντίον χριστιανών» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ωστόσο σημειώνει ότι μόλις 9 θάνατοι επιβεβαιώνουν πέρυσι καθώς «οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν την θρησκευτική διάσταση αυτής της σύρραξης».
Η έκθεση δεν περιλαμβάνει στοιχεία για δολοφονίες στη Βόρειο Κορέα αλλά αναφέρει ότι οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν «τη μεγαλύτερη πίεση που μπορεί να φανταστεί κανείς» στη χώρα αυτή και υποστηρίζει πως 50.000 έως 70.000 χριστιανοί είναι έγκλειστοι σε στρατόπεδα φυλάκισης πολιτικών κρατούμενων. «Η προσωπολατρεία του καθεστώτος δεν αφήνει χώρο για οποιαδήποτε άλλη θρησκεία» σημειώνει χαρακτηριστικά η οργάνωση αυτή.

Διαβάστηκε 5784 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων