Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015 16:20

Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης (26 Οκτωμβρίου)

Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης (26 Οκτωμβρίου)

Τριακόσια χρόνια μετά την γέννηση του κυρίου μας Ιησού Χριστού, όταν στην Ρώμη βασίλευαν ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός, στην Θεσσαλονίκη ηγεμόνευε ο Μαξιμιανός Γαλέριος, άνθρωπος ασεβής προς την πίστη του Χριστού και φοβερός διώκτης των Χριστιανών.

Την εποχή αυτή έζησε και ο Άγιος Δημήτριος, γόνος επιφανών γονέων, από τους πρώτους και επίσημους Μακεδόνες.

Τον άγιο τον τιμούσαν και τον σέβονταν οι Θεσσαλονικείς  όχι τόσο για την υπεροχή του γένους του όσο για την αρετή και την αγαθότητα της ψυχής του.

Τόσο η φήμη του ήταν μεγάλη ώστε ο βασιλέας τον τίμησε με τον βαθμό του Δούκα.

Ο Δημήτριος όμως δεν χαίρονταν τόσο για τις κοσμικές τιμές και τα αξιώματα όσο ενδιαφέρονταν να αυξήσει τις αρετές της ψυχής του και να φέρει και άλλους ανθρώπους κοντά στο Χριστό.

Μέρα και νύχτα δίδασκε την αγάπη του Θεού και πολλοί ειδωλολάτρες  πίστεψαν στον Χριστό.

Αυτό όμως ξεσήκωσε το μίσος των ειδωλολατρών και τον  κατήγγειλαν στον Μαξιμιανό ο οποίος και τον κάλεσε σε απολογία.

Ο άγιος Δημήτριος με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στον μόνο αληθινό Θεό και σωτήρα μας Ιησού Χριστό και για τον λόγο αυτό φυλακίστηκε.

Την περίοδο που ο άγιος ήταν φυλακισμένος, στην Θεσσαλονίκη διοργανώθηκαν αγώνες  στους οποίους αγωνίζονταν ένας ανίκητος αθλητής του Μαξιμιανού ονόματι Λυαίος.

Τον Λυαίο αποφάσισε να συναγωνιστεί ένας κρυφός Χριστιανός με τ’ όνομα Νέστορας και για το λόγο αυτό επισκέφθηκε τον άγιο Δημήτριο στην φυλακή του και τον παρακάλεσε να τον ευλογήσει.

Ο άγιος έκανε το σημείο του Σταυρού στο μέτωπο του Νέστορα και του είπε ότι θα νικήσει τον Λυαίο και κατόπιν θα θανατωθεί για την αγάπη του Χριστού.

Πράγματι ο άγιος Νέστορας νίκησε τον Λυαίο και ο Μαξιμιανός τον παρέδωσε στον άρχοντα Μαρκιανό ο οποίος αφού τον οδήγησε έξω από την Χρυσή Πύλη της Θεσσαλονίκης τον θανάτωσε.

Η Εκκλησίας μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Νέστορα στις 27 Οκτωβρίου.

Όταν ο Μαξιμιανός Γαλέριος έμαθε ότι με την ευλογία του αγίου Δημητρίου νίκησε ο Νέστορας  στέλνει στρατιώτες στην φυλακή και με τις λόγχες τους  σκοτώνουν τον άγιο τρυπώντας όλο του το σώμα.

Ευσεβείς χριστιανοί μπήκαν κρυφά στο λουτρό και στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου μαρτύρησε ενταφίασαν τα άγιο λείψανό του από το οποίο έτρεχε άγιο μύρο .

Σχετικά με το μύρο το οποίο  έβγαινε από το τάφο του αγίου σώζεται το εξής περιστατικό.

Κάποιος ασκητής από τον Χολομώντα αμφέβαλε για το μύρο και είδε σε όραμα ότι βρέθηκε στην Εκκλησία του αγίου με έναν άνθρωπο που κρατούσε κλειδιά. Τον παρακαλεί να ανοίξει τον τάφο και αρχίζει να σκάβει ώσπου αντικρίζει το σώμα του αγίου να τρέχει μύρο από τα σημεία που τον είχαν λογχεύσει. Το μύρο ήταν τόσο πολύ ώστε έβρεξε και αυτόν και τον κλειδούχο και μία άρρητη ευωδία  γέμιζε τον χώρο.

Φοβήθηκε ο ασκητής και φώναξε:΄΄ Άγιε Δημήτριε βοήθει μοι΄΄ και την ίδια στιγμή ξύπνησε και είδε ότι ήταν βρεγμένος όλος από το μύρο.

Ήρθε στην Θεσσαλονίκη και κήρυττε παντού το θαύμα που έζησε. Έμεινε στον Ναό του αγίου αρκετές ημέρες και κατόπιν επέστρεψε στο ασκητήριο του.

Ας μιμηθούμε αδελφοί μου την πίστη και τη  αγάπη που οι άγιοι μας  έδειξαν στο πρόσωπο του Κυρίου μας ώστε να αξιωθούμε και εμείς να γίνουμε κατοικητήρια του Αγίου Πνεύματος και να ενωθούμε αιώνια με τον σωτήρα  μας Ιησού Χριστό, διότι τίποτε δεν αξίζει περισσότερο από την σωτηρία μας.

Αυτό στο οποίο καλεί η Εκκλησία μας τους πιστούς της είναι η ένωσή τους με τον Σωτήρα Χριστό.   Η πίστη και η αγάπη του ανθρώπου προς το πρόσωπο του Θεού είναι η προσφορά που χρειάζεται από μέρους του κάθε πιστού για να επιτευχθεί αυτή η ένωση.

Η θεραπεία από τα πάθη και η συμφωνία του θελήματος μας με το θέλημα του Θεού είναι η προετοιμασία της καρδιάς του καθ’ ενός από εμάς για να κατοικήσει μέσα μας η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος.

Τίποτα δεν πρέπει να μας είναι εμπόδιο μπροστά στην επίτευξη αυτού του σκοπού και οι όποιες αμαρτίες ή αστοχίες μας πρέπει με την μετάνοια να διορθώνονται και να συνεχίζουμε τον δρόμο μας μέχρι με την χάρη του Θεού να πετύχουμε τον σκοπό μας .

Διαβάστηκε 2077 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων