Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015 16:20

Ο Αγιος Φωκάς ο κηπουρός (22 Σεπτεμβρίου)

Στις 22 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμάει την μνήμη του αγίου Φωκά του επονομαζόμενου κηπουρού. Ο άγιος Φωκάς έζησε στην πόλη της Σινώπης, στην Μαύρη θάλασσα. Είχε το σπίτι του δίπλα στην πύλη της πόλεως που έβγαζε στο λιμάνι. Η δουλειά του ήταν κηπουρός, καλλιεργούσε ένα κήπο και από αυτά που έβγαζε ζούσε φτωχικά. Διακρινόταν για την φιλοξενία του. Επειδή το σπίτι του ήταν κοντά στο λιμάνι πάντοτε είχε ξένους να φιλοξενήσει και να  περιποιηθεί από αυτά τα λιγοστά που έβγαζε από την δουλειά του ως κηπουρός.

Την εποχή εκείνη ξέσπασε μεγάλος διωγμός κατά τον Χριστιανών και επειδή ο άγιος ήταν Χριστιανός οι άρχοντες έστειλαν στρατιώτες για να τον αποκεφαλίσουν.

Όταν οι στρατιώτες  έφτασαν στην Σινώπη, βρήκαν φιλοξενία στο σπίτι του Φωκά χωρίς να γνωρίζουν ποιος είναι, αλλά και χωρίς να αποκαλύψουν το λόγο της εκεί παρουσίας τους.

Αφού πέρασε λίγος καιρός, ο Άγιος ρώτησε τους στρατιώτες για ποιο λόγο ήρθαν στα μέρη τους και εκείνη επειδή τον είχαν συμπαθήσει για την φιλοξενία που αφιλοκερδώς τους πρόσφερε, του είπαν ότι ήρθαν για να συλλάβουν και να θανατώσουν κάποιο Φωκά ο οποίος ήταν Χριστιανός, αλλά να το κρατήσει μυστικό για να μην μαθευτεί και αποδράσει.

Όταν ο μακάριος Φωκάς άκουσε το τέλος που τον περιμένει και ενώ μπορούσε να φύγει για να σωθεί, είπε στους στρατιώτες ότι γνώριζε τον Φωκά και θα τους τον παρέδιδε την επόμενη ημέρα.

Ο Άγιος ετοίμασε το βραδινό φαγητό για να φάνε οι στρατιώτες και κατόπιν έσκαψε ο ίδιος τον τάφο του.

Την επόμενη ημέρα είπε στους στρατιώτες ότι αυτός είναι ο Φωκάς τον οποίο αναζητούν και   ντράπηκαν να τον φονεύσουν εξαιτίας της φιλοξενίας, της αγαθότητας και της αγάπης την οποία τους έδειξε ο Άγιος. Όμως ο Φωκάς τους παρότρυνε να εκτελέσουν αυτό που τους διέταξαν για τι αλλιώς θα τιμωρούσαν αυτούς οι άρχοντες επειδή τους παράκουσαν και τον άφησαν να ξεφύγει και οι στρατιώτες αποκεφάλισαν τον μακάριο Φωκά.

Όταν οι διωγμοί πέρασαν και μπορούσαν ελεύθερα να λατρεύουν τον Θεό οι Χριστιανοί, έκτισαν στον τόπο εκείνο μεγαλοπρεπή Ναό προς τιμήν του άγιου μάρτυρα Φωκά και κατέθεσαν εκεί το πάνσεπτο λείψανό του το οποίο έγινε πηγή  θαυμάτων σε όσους με πίστη επικαλούνταν την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος και την μεσιτεία του αγίου προς τον Φιλάνθρωπο Θεό!

Διαβάστηκε 2179 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων