Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 16:56

Την έκθεση Καλατράβα για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγ. Νικολάου στο "Σημείο Μηδέν", εγκαινίασε ο Πρ. Παυλόπουλος

Την έκθεση Καλατράβα για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγ. Νικολάου στο "Σημείο Μηδέν", εγκαινίασε ο Πρ. Παυλόπουλος

Τον ιδιαίτερο συμβολισμό του νέου Ναού του Αγίου Νικολάου στο "Σημείο Μηδέν" της Νέας Υόρκης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας απόψε στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη την έκθεση του Σαντιάγο Καλατράβα «Η ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, στο "Σημείο Μηδέν"».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος "Συν Θεώ και Ανθρώποις, το «Χριστός Ανέστη» κατά το Πάσχα του 2017 θα ψαλεί ξανά στο νέο Ελληνορθόδοξο «Εθνικό Ιερό του Αγίου Νικολάου», στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης. Στην ίδια, περίπου, τοποθεσία του παλαιού Ναού, τον οποίο κάλυψαν τα συντρίμμια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, μαζί με την εφήμερη λάμψη του συγκεκριμένου «αμερικανικού ονείρου», όπως το έπλασε η «ανέμελη» αντίληψη του αντίστοιχου νεοϋορκέζικου νεωτερισμού».

Μάλιστα, τόνισε ότι «Ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου, αρχιτεκτόνημα του Σαντιάγο Καλατράβα, ενός δημιουργού με διαχρονική αλλά και παγκόσμια συνθετική δύναμη, θ' αναδίδει την κομψή μα κι απέριττη λάμψη του "αναμμένου κεριού" ή του "λύχνου του άστρου", μεσ' από την εμφαντική βυζαντινή επιρροή κυρίως της Μονής της Χώρας και της Αγίας Σοφίας.

Διαβάστηκε 2101 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων