Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 21:52

Ορθόδοξος Τουρισμός για αναψυχή και την ... ψυχή

Δεν είναι μόνο η ονομασία “Περιβόλι της Παναγίας”, οι ιδιαιτερότητες μιας μοναστικής κοινωνίας και το στοιχείο του ορθόδοξου μυστικισμού που εξασφαλίζουν στοτ Αγιον Όρος ην αδιαμφισβήτητη πρωτιά ανάμεσα στους θρησκευτικούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας. Η διάσημη μοναστηριακή αγιορείτικη κουζίνα, η παραγωγή του επίσημου οίνου του Κρεμλίνου στην περιοχή, η αγιογραφία και τα κειμήλια της Αθωνικής πολιτείας, το αγιορείτικο μέλι, το λάδι και οι ελιές είναι κάποιοι ακόμη από τους λόγους που το Άγιον Όρος βρίσκεται στην κορυφή του θρησκευτικού τουρισμού, σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφέρεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Την πρώτη τριάδα, πάντως, στους δημοφιλείς προορισμούς αυτής της κατηγορίας συμπληρώνουν το βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια και τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Η πλειοψηφία των τουριστών είναι ομόδοξοι από τη Ρωσία και τις χώρες των Βαλκανίων που επιλέγουν να συνδυάσουν τον κλασσικό με τον θρησκευτικό τουρισμό.

Την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι επισκέπτες, “ημεδαποί και αλλοδαποί, ομόδοξοι, ετερόδοξοι αλλά και αλλόθρησκοι αναζητούν μοναστικά καθιδρύματα, ιερούς τόπους αγιασμένους, μυρωμένους από την προσευχή και τη ζωή των Αγίων, μνημεία που μαρτυρούν την παρουσία του Θεού στον κόσμο”, όπως αναφέρει ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικού Τουρισμού Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η λίστα των πόλων έλξης του θρησκευτικού τουρισμού στη βόρεια Ελλάδα καλύπτει, άλλωστε, μια ευρεία θεματολογία, από την προσκυνηματική διαδρομή στα βήματα του Αποστόλου Παύλου (Σαμοθράκη, Καβάλα, Φίλιπποι, Θεσσαλονίκη, Βέροια) και την εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, μέχρι τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στην Καβάλα αλλά και τη μοναστική πολιτεία των Μετεώρων που κόβει την ανάσα του επισκέπτη.

Διαβάστηκε 3004 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων