Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 12:27

Νέα ανακάλυψη: Μπλε ατμόσφαιρα και κόκκινο παγωμένο νερό στον Πλούτωνα

Το διαστημικό σκάφος New Horizons» (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), συνεχίζει να στέλνει εκπληκτικές και απρόσμενες φωτογραφίες του Πλούτωνα - και αυτή τη φορά είναι έγχρωμες για πρώτη φορά. Αυτή η τελευταία φωτογραφική «φουρνιά» αποκαλύπτει τον μακρινό νάνο πλανήτη τυλιγμένο σε μια όμορφη μπλε ατμόσφαιρα που θυμίζει τη Γη, ενώ αποκαλύπτει και την ύπαρξη αρκετών σημείων όπου υπάρχει παγωμένο νερό κοκκινωπής απόχρωσης.

Στον Πλούτωνα υπάρχει μια ατμόσφαιρα αζώτου πολύ πιο αραιή από ό,τι η γήινη και η γαλαζωπή απόχρωσή της προκαλείται από τον τρόπο που το ηλιακό φως διασκορπίζεται από τα σωματίδιά της. «Ποιός θα περίμενε έναν μπλε ουρανό στη ζώνη Κούιπερ (σ.σ. όπου ανήκει ο Πλούτων); «Είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της αποστολής 'Αλαν Στερν.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν πάντως ότι αν κανείς στεκόταν στην επιφάνεια του Πλούτωνα και κοιτούσε ψηλά τον ουρανό, θα έβλεπε μαύρο χρώμα εξαιτίας της αραιότητας της ατμόσφαιρας. Η τελευταία θα φαίνεται μπλε κυρίως την ώρα της ανατολής του Ήλιου και του ηλιοβασιλέματος.

Διαβάστηκε 1629 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων