Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 17:52

Πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ. Ύστερα από τις σημερινές συνεδριάσεις που πραγματοποίησε η πολιτική γραμματεία και η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποφασίσθηκε ομόφωνα να βγει από το συρτάρι του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση αμφισβήτησης της δεδηλωμένης της κυβέρνησης.

 Από τη στιγμή που θα κατατεθεί η πρόταση μομφής, ξεκινά τρίημερη συζήτηση η οποία ολοκληρώνεται με την ψήφιση της πρότασης μομφής. Πιθανόν λοιπόν, τα μεσάνυχτα της Κυριακής, θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Τι είναι η πρόταση μομφής;

Η «πρόταση δυσπιστίας» είναι θεσμικός τρόπος αμφισβήτησης της «ψήφου εμπιστοσύνης» της κυβέρνησης και αποτελεί κορυφαία αντιπολιτευτική κίνηση. Κατατίθεται στο Προεδρείο της Βουλής γραπτώς και πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη και να υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές.

Όταν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας διακόπτεται οποιαδήποτε διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή και ξεκινάει μια τριήμερη διαδικασία με ομιλίες. Πρώτοι μιλούν δύο από αυτούς που υπέγραψαν την πρόταση και συνεχίζουν οι υπόλοιποι που κατέθεσαν την αμφισβήτηση, αλλά κυρίως τα στελέχη της κυβέρνησης. Συνήθως, κατά τη διαδικασία αυτή μιλούν όλοι οι Υπουργοί. Την Κυριακή το βράδυ, θα γίνει ψηφοφορία και αν η πρόταση μομφής πάρει 151 και άνω, η κυβέρνηση χάνει την εμπιστοσύνη και  είτε σχηματίζεται νέα κυβέρνηση είτε πάμε σε εκλογές.

!Αξίζει να σημειωθεί ότι για να κατατεθεί πρόταση μομφής πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από την προηγούμενη ψηφοφορία εμπιστοσύνης.

Η σύνθεση αυτή τη στιγμή της Βουλής είναι:

Ν.Δ.  127
ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ  72
ΠΑ.ΣΟ.Κ.  28
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  18
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ  18
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  14
Κ.Κ.Ε.  12
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 11

Διαβάστηκε 2461 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 16:54

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων