Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 19:10

Κικίλιας από Ισραήλ: Η σχέση Ελλάδος-Ισραήλ έχει μεγάλο στρατηγικό βάθος

Κικίλιας από Ισραήλ: Η σχέση Ελλάδος-Ισραήλ έχει μεγάλο στρατηγικό βάθος

Τα βασικά βήματα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των ελληνοισραηλινών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στην άμυνα, την ασφάλεια και την υψηλή τεχνολογία, αποτέλεσαν τα θέματα της συνάντησης του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ κ. Άβιγκντορ Λίμπερμαν και του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Κικίλια, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια κρίσιμη για την περιοχή συγκυρία, με πολλές προκλήσεις αλλά και πολλές προοπτικές για τις δύο χώρες, είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, κ. Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

Κοινός τόπος ήταν η γεωπολιτική υπεραξία της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με την προσθήκη της Αιγύπτου, στον τομέα της ενέργειας.

Για τη Νέα Δημοκρατία, η σχέση Ελλάδος-Ισραήλ έχει βαθιές ρίζες, διάρκεια και μεγάλο στρατηγικό βάθος. Για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και την εμπέδωση της ειρήνης στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό εταίρο του Ισραήλ, μία συμμαχική γέφυρα προς τη Δύση».

Σκοπός της επίσκεψης του κ. Κικίλια στο Ισραήλ ήταν η ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στους τομείς της άμυνας-ασφάλειας και ειδικότερα υψηλής τεχνολογίας, όπως drones και υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κικίλιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους στο Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και με βουλευτές του ισραηλινού Κοινοβουλίου και εκπροσώπους διακεκριμένων δεξαμενών σκέψης, στις οποίες κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τη Συρία και την Τουρκία.

Συμμετείχε ακόμα σε κλειστή ενημέρωση που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, με βασικό αντικείμενο την κατανόηση των κινδύνων, αλλά και των δυνατοτήτων που αναδύονται στην παρούσα συγκυρία.

Διαβάστηκε 1447 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων