Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 11:30

Κώδικα Δεοντολογίας ετοιμάζει η Βουλή (κάλλιο αργά παρά ποτέ)

Στη σύνταξη ενός Κώδικα Δεοντολογίας βουλευτών προσανατολίζεται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, παρουσιάστηκαν δύο σχετικές προτάσεις - η μία από τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας, Γ. Σούρλα και η άλλη από την βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μ. Ρεπούση.

 

Και στις δύο προτάσεις, γίνεται αναφορά σε αντίστοιχους Κώδικες ηθικής και δεοντολογίας που έχουν υιοθετήσει πολλά ξένα Κοινοβούλια, όπως αυτά της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας, αλλά και της Νοτίου Αφρικής ή της Ινδίας.

«Στην Ελλάδα, οι βουλευτές οφείλουν να υπακούν στο Σύνταγμα και στους Νόμους και να λειτουργούν με βάση τον Κανονισμό της Βουλής (...) Δεν υφίσταται θεσμική δέσμευση για τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου απέναντι στους ηθικούς νόμους και σε εκείνους που τους εξέλεξαν, για τον τρόπο λειτουργίας τους και διαχείρισης της εξουσίας τους και των πολλαπλών πλεονεκτημάτων και προνομίων που απορρέουν από αυτήν» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης του γ.γ. Διαφάνειας. Η παρέμβαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, «κρίνεται αναγκαία και επβεβλημένη (...) αφενός παρακολουθώντας τα πρόσφατα γεγονότα που έπληξαν και πλήττουν όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς και αφετέρου από τον χαμηλό δείκτη εμπιστοσύνης που εμφανίζει η ελληνική κοινωνία προς τους θεσμούς».

Στην πρόταση του κ. Σούρλα, περιέχονται διατάξεις που αναφέρονται στους «αναγνωρισμένους κανόνες ηθικής και ευπρέπειας», θεσπίζοντας υποχρεώσεις που ξεκινούν από τις ενδυματολογικές επιλογές των βουλευτών και το τι είδους δώρα μπορούν να δέχονται ή να απορρίπτουν (με υπόδειγμα μάλιστα, δήλωσής τους προς τη Βουλή) και φθάνουν στην καταγγελία «οποιασδήποτε προσπάθειας χρηματισμού ή εκφοβισμού των ιδίων και των οικογενειών τους». Πλάι στο καθήκον «να αποφεύγουν πράξεις ή σχόλια που δυσφημούν το κύρος του Κοινοβουλίου», απαντάται η αποτροπή των βουλευτών από το «να εκφέρουν δημοσίως άποψη για θέματα για τα οποία αγνοούν ή διαθέτουν περιορισμένη γνώση». Και πλάι στα γνωστά μας «πόθεν έσχες», προτείνεται πλέον και ο αυτοαποκλεισμός των βουλευτών από «δημόσιες συζητήσεις που ενδεχομένως αφορούν και στο προσωπικό τους συμφέρον».

Οι προτάσεις του κ. Σούρλα και της κ. Ρεπούση είναι ήδη στη διάθεση των βουλευτών, κατ' αρχήν για προβληματισμό και ενημέρωση. Η επί της ουσίας συζήτηση αναμένεται σε προσεχείς συνεδριάσεις.

Διαβάστηκε 1619 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων