Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 17:24

Αντ. Σαμαράς: Δημιουργούνται 440.000 ευκαιρίες για απασχόληση

Αντ. Σαμαράς: Δημιουργούνται 440.000 ευκαιρίες για απασχόληση

Την αντιμετώπιση της ανεργίας έθεσε ως κυβερνητική προτεραιότητα για το 2014, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προήδρευσε νωρίτερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, πρόκειται για προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικής δαπάνης 4,4 δισ. ευρώ, που απευθύνονται σε 440.000 ωφελούμενους.
Οι δράσεις αυτές στηρίζονται σε τρεις πυλώνες. Τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, το πρόγραμμα «εγγυήσεων για τη νεολαία» (Youth Guarantee), και την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014- 2020.

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «τα προγράμματα αυτά είναι μόνον η αρχή».Ακόμη, ο πρωθυπουργός μίλησε για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους, αλλά και για μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους. «Όλες οι μακροχρόνιες ελλείψεις του κοινωνικού κράτους καλύπτονται» τόνισε ο Α.Σαμαράς, που επανέλαβε ότι η χώρα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση.

Η κατεύθυνσή μας είναι αναπτυξιακή, είπε ο πρωθυπουργός. Τέλειωσε η εποχή που ζούσαμε με δανεικά, επισήμανε με έμφαση σε άλλο σημείο της ομιλίας του, οι τόνοι της οποίας έφεραν «άρωμα εκλογών» στη μύτη πολλών πολιτικών αναλυτών.

 

Σχετικά με τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα, ο πρωθυπουργός είπε πως αφορούν 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν άμεσα. Ενδεικτικά ανέφερε:

- την «επιταγή εισόδου» για νέους ως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
- την επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων
- την επιχορήγηση επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους 30-66 ετών
- την τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της τοπικής Αυτοδιοίκησης
- την τοποθέτηση ατόμων από ευπαθείς ομάδες. Όχι μόνο άτομα με αναπηρία, αλλά θα έλεγα και αποφυλακισμένους και οροθετικούς
- τις νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν
- την επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις
και παρεμβάσεις απασχόλησης-κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής  

Όπως είπε, μερικά ήδη ξεκίνησαν ως επέκταση προγραμμάτων που ήδη εφαρμόστηκαν πέρσι, ενώ άλλα αποτελούν νέα προγράμματα που θα προκηρυχθούν άμεσα και βρίσκονται σε ένα τελευταίο στάδιο ωρίμασης.

Σχετικά με τον δεύτερο πυλώνα, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία», ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία, όπου χρειάζεται, σε όλους τους νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά ή που δεν φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος, που υπολογίζονται σε 240.000, θα έχουν την ευκαιρία:

- είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους
- είτε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά το συντομότερο
- είτε να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στο χώρο εργασίας, με μία δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην εργασία αυτή.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 δικαιούχους, κυρίως ανέργους από νοικοκυριά όπου δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά τους, οι μισοί εκ των οποίων θα απορροφηθούν φέτος με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ οι επόμενοι το 2015 με κονδύλια του καινούργιου ΕΣΠΑ. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα, και πρωτίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  

Στόχος είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, «τελείωσε η ανάπτυξη με δανεικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη σύσκεψη.

Διαβάστηκε 1654 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 17:38

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων