Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 21:22

Θα ξαναχτιστεί το ιστορικό ρολόι του Πειραιά!

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, «η  έγκριση επανανέγερσης του Δημοτικού κτιρίου του Παλαιού Δημαρχείου και Ρολογιού στην παλαιά εγκεκριμένη στο ρυμοτομικό σχέδιο θέση, στην πλατεία Ωρολογίου, μεταξύ των οδών Β. Γεωργίου και Ακτής Μιαούλη, έμπροσθεν του Τινάνειου κήπου».

 

Το Ρολόι θεμελιώθηκε τον Αύγουστο του 1869 προκειμένου να στεγαστεί εκεί Χρηματιστήριο. Στον πύργο του κτιρίου, ο τότε δήμαρχος τοποθέτησε το Ωρολόγιον της Πόλεως. Τον Ιούνιο του 1873 ανατίθεται στον καλλιτέχνη Πρινόπουλο η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, ενώ στο ισόγειο εγκαθίσταται το Ταχυδρομείο.

Τον Ιούνιο του 1874 ο επάνω όροφος του κτιρίου ενοικιάζεται στη Λέσχη, ενώ περίπου έξι μήνες αργότερα ο ίδιος χώρος φιλοξενεί ο Χρηματιστήριο που είχε όμως μικρό χρόνο ζωής. Μέχρι και την κατεδάφισή του από το δήμαρχο Αριστείδη Σκυλίτση, το 1969, στο Ρολόι συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων :
«Ψηφίζουμε τη χωροθέτηση, να χτιστεί ξανά το Ρολόι  στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήταν το παλιό, με τα ίδια σχέδια, στο ίδιο μέγεθος, με την ίδια αρχιτεκτονική δομή.
Έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πράξη ότι λέμε. Το όνειρο να φωτίσει το Δημοτικό Θέατρο με την πολιτιστική του λάμψη τον Πειραιά και όλη την Ελλάδα, έγινε πραγματικότητα.
Το ξεχασμένο όνειρο του Πειραϊκού λαού να ξαναχτιστεί το ιστορικό Ρολόι το αναδείξαμε με πολύ ισχυρή πολιτική βούληση, για να γίνει πραγματικότητα το γρηγορότερο δυνατόν.
Μάλιστα, προέβημεν, για να είμαστε και σε ρεαλιστική βάση και πιστικοί, παράλληλα και σε μια άλλη πράξη. Σε συνεννόηση με το Δήμαρχο Νίκαιας –Ρέντη, αγόρασε ο Δήμος το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, το οποίο ήταν στα διοικητικά όρια του Ρέντη, στην αντικειμενική του τιμή, που θεωρείται σήμερα πολύ υψηλότερη της αγοραστικής του αξίας. Δεσμευτήκαμε ότι αυτά τα χρήματα, περίπου 250.000 ευρώ, θα πάνε στον ήδη υπάρχοντα κουμπαρά, ξεχασμένο όμως, που έχει σήμερα 9.200 ευρώ. Από αύριο ο αριθμός αυτού του λογαριασμού θα γίνει ευρέως γνωστός, προκειμένου ο καθένας να μπορεί να καταθέτει τον οβολό του. Θα κληθούν όλοι οι Πειραιώτες και μάλιστα αυτοί που κερδίζουν χρήματα στον Πειραιά, με προσωπική επιστολή, να συμβάλλουν.
Θέλω να πω ότι, τα μηνύματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Σε πολύ λίγο χρόνο θα συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται.  Μάλιστα πολύ γρηγορότερα από όσο το ελπίζουν οι πιο αισιόδοξοι, θα είναι πραγματικότητα το Ρολόι του Πειραιά, όπως ήταν, εκεί που ήταν, στο μέγεθος που ήταν, με την αρχιτεκτονική που ήταν.
Είναι μια πολύ μεγάλη δέσμευση εμού, του Δημάρχου προς τον Πειραϊκό λαό και στην ιστορία του.
Ο Πειραιάς ξαναβρίσκει τα εμβλήματά του, την πολιτιστική του ταυτότητα.  
Ευχαριστώ τις Υπηρεσίες, ευχαριστώ όσους κράτησαν το όνειρο ζωντανό, όσους δεν ηττήθηκαν από την ισοπέδωση του Πειραιά και από τη δημιουργία μιας πόλης με πολυκατοικίες μόνο. Μία- μία τις πληγές του Πειραιά θα τις κλείσουμε και θα αναδείξουμε εκείνο που χαρακτηρίζει τον Πειραιά και τη σημασία του Πειραιά για την Ελλάδα.»

Διαβάστηκε 2282 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων