Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2014 12:43

Παρουσιάστηκε το Λεύκωμα «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ»

Το αναλυτικό χρονικό των εργασιών της ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η ιστορική του διαδρομή και η αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου,

συνοδευόμενα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό της πορείας των εργασιών και της τελικής μορφής του, καταγράφονται στις σελίδες του λευκώματος «Δημοτικό Θέατρο Πειραιά», το οποίο παρουσιάστηκε χθες, στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου.
Το λεύκωμα εκδόθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από το Μουσείο Μπενάκη, με χορηγία της εταιρείας ΑΚΤΩΡ.
Για το λεύκωμα μίλησαν οι:
Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών – Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη, Διευθύντρια των Αρχιτεκτονικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη – Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
 
Νίκος Πετρόπουλος, Σκηνογράφος – Ειδικός Σύμβουλος Μελέτης της Αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
 
Γιώργος Χορόζογλου, Αρχιτέκτων – Συντονιστής Αρχιτεκτονικής Μελέτης της Αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
 
Νίκος Χαρκιολάκης, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Τέως Διευθυντής Αναστήλωσης Σύγχρονων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Πλάτων Μαυρομούστακος, Επιμελητής της Έκδοσης – Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά την παρουσίαση του λευκώματος, προβλήθηκε video έξι λεπτών  με φωτογραφίες της φωτογράφου Μαρίας Κούκου, στο οποίο οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν το χθες και το σήμερα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ζωντανεύοντας μνήμες του παρελθόντος από ένα μνημείο που ξαναγεννήθηκε.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, πραγματοποιήθηκε  ξενάγηση στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά.

Στην παρουσίαση του λευκώματος παραβρέθηκαν :
ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Στέλιος Διαμαντίδης
και ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ. Γιώργος Σιγάλας.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε:
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της Ακαδημίας Αθηνών, «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού  αξιότιμοι ομιλητές, 
Αγαπητοί φίλοι,Με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση αυτού του υπέροχου βιβλίου, θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από τη καρδιά μου για αυτό που ζούμε κάθε μέρα στον Πειραιά.
Στον Πειραιά του Πολιτισμού, στον Πειραιά της Ανθρωπιάς, στον Πειραιά της Παιδείας και της Ναυτοσύνης.
Ανάμεσα στους ομιλητές, βλέπω ανθρώπους που αυτό το παμπειραϊκό όραμα για την επαναλειτουργία του Δημοτικού μας Θεάτρου, το έκαναν πράξη.
Δούλεψαν νύχτα μέρα, για να το παραδώσουν στους ανθρώπους του Πολιτισμού, στους πολίτες του Πειραιά, στους πολίτες αυτής της χώρας.
Δεν πιστεύω ότι τα χρήματα ήταν το κίνητρό τους.
Και αυτά βέβαια χρειάζονται αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Πιστεύω ότι το κίνητρό ήταν η αγάπη τους για αυτό το μοναδικό Θέατρο, που καταφέρνει, όπως και αυτή η πόλη, ακόμη και τους μη Πειραιώτες να τους κάνει Πειραιώτες. Αυτή είναι η μαγεία και η δύναμη του Πειραιά.
Και επειδή έχουμε κοντά μας αρχιτέκτονες εξαιρετικούς στη δουλειά τους, θέλω να τους προσκαλέσω να συνεργαστούν μαζί μας αυτή τη φορά, όχι για να ανακατασκευάσουμε ένα ιστορικό κτίριο σύμβολο, αλλά για να ξαναγεννήσουμε από το μηδέν ένα ακόμη αναφορικό σημείο του Πειραιά.
Το Ρολόι του Πειραιά. Θέλουμε τις ιδέες και τις προτάσεις σας για να ζωντανέψουμε μια ακόμη ιστορική μνήμη του Πειραιά.
Αγαπητοί φίλοι,Αγαπητοί συγγραφείς αυτής της μοναδικής έκδοσης γεμάτη μνήμη και έργα που καταγράφουν βήμα - βήμα τον πλούτο του Δημοτικού μας Θεάτρου, από αρχιτεκτονικής πλευράς.
Μέχρι σήμερα οι παρουσιάσεις βιβλίων για το Δημοτικό μας Θέατρο, έμοιαζαν με τους πρόσφυγες.
Γίνονταν οπουδήποτε αλλού εκτός από το φυσικό τους χώρο που ήταν το ίδιο το Δημοτικό Θέατρο.
Η σημερινή εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου για το Θέατρο μας, αυτό το κόσμημα Πολιτισμού,  δείχνει ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα, μπορούμε να καταφέρουμε να βάλουμε τον Πειραιά και την πατρίδα μας στο χάρτη του Πολιτισμού και της αναγέννησής του.
Πριν από  εβδομάδες, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του  πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου της Βουλής, αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, υπουργών, βουλευτών, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, της ναυτιλίας, της οικονομίας, των γραμμάτων, των τεχνών και των ΜΜΕ, στην πιο σημαντική στιγμή για την πόλη μας των τελευταίων δεκαετιών, πραγματοποιήσαμε την γιορτή επαναλειτουργίας του Θεάτρου μας.
Σηματοδοτήσαμε το νέο ξεκίνημα που βγάζει τον Πειραιά από το πολιτιστικό τέλμα δεκαετιών και τον κάνει εκτός από δύναμη και κέντρο ναυτοσύνης, πρωτοπόρο στον πολιτισμό και οδηγό στην ανάπτυξη.
Οι φιλοδοξίες μας για αυτό το Θέατρο είναι πολύ μεγάλες. Όπως πολύ μεγάλες είναι οι δυνατότητες του πειραϊκού λαού και των Ελλήνων. Φτάνει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας, όπως πίστεψαν και οι άνθρωποι που μας κληροδότησαν αυτό το μοναδικό αρχιτεκτονικό στολίδι.
Εμείς,  το πρώτο που κόψαμε είναι τον ομφάλιο λώρο της κομματικής πολιτικής με το Θέατρο και παραδώσαμε  τη λειτουργία του με απόλυτη εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στους ανθρώπους του Πολιτισμού.
Γιατί ο Πολιτισμός ενώνει και μας βελτιώνει. Πιστεύω ότι το βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας γράφτηκε από ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό, αγαπούν την ιστορία των Μνημείων, αγαπούν το Δημοτικό Θέατρο και τον Πειραιά μας.
Γι αυτό είναι πολύτιμος σύμβουλος για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά του Πειραιά που θέλουν να μάθουν την ιστορία αυτού του μοναδικού Θεάτρου.
Αλλά είναι και για ένα ακόμη λόγο μοναδικό. Διότι δείχνει ότι μπορούμε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο, από τα λόγια να περνάμε στα έργα. Αυτό ζητάνε οι πολίτες από εμάς. Αυτό οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε. Και εδώ στον Πειραιά το κάνουμε πράξη κάθε μέρα.
Σας ευχαριστώ.»

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά  κ. Τάκης Τζαμαργιάς, σημείωσε :
«Με χαρά καλωσορίζουμε στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου την έκδοση ενός λευκώματος που έρχεται να συμβάλλει στην ιστορική αποτίμηση της αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής αξίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Γνωρίσουμε όλοι, Πειραιώτες και μη, πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά για την πόλη μας. Είναι γνωστό ότι η ιστορία της πόλης μας είναι ταυτισμένη με την ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου. Καλλιτεχνικά το Δημοτικό Θέατρο ταυτίστηκε με μεγάλα ονόματα πρωταγωνιστών. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται η Παξινού, ο Ροντήρης, ο Βεάκης, ο Κατράκης, ο Αλεξανδράκης.
Σήμερα, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ξεκινά μια δεύτερη ζωή. Πλήρως  ανακαινισμένο, δεσπόζει στο κέντρο της πόλης μας. Η επαναλειτουργία του φώτισε την πόλη. Σε εποχές δύσκολες, δημιούργησε ελπίδες, έδωσε ενθάρρυνση και διέψευσε κάποιους που αναρωτιόντουσαν : μετά τα εγκαίνια τί;
Η αποδοχή που έχουμε από τον κόσμο είναι μεγάλη. Τα σχόλια που δεχόμαστε για τις επιλογές μας είναι ενθαρρυντικά. Σε αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα η Δημοτική Αρχή με τις αποστάσεις που κράτησε και που συνεχίζει να κρατά και πάνω από όλα με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κυρίως μέσα από τον Πρόεδρό της, τον κ.  Γιώργο Σιγάλα, όπου πραγματικά ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων στηρίζει και δουλεύει ολοκληρωτικά για να μπορεί το Δημοτικό Θέατρο να βρει το βηματισμό του και να ζήσει αυτήν τη δεύτερη ζωή».     

Διαβάστηκε 4335 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων