Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 12:22

Η ΕΚΘΕΣΗ «ΠΕΙΡΑΙΑΣ : ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΤΡΙΗΡΩΝ» ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες, τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Πειραιάς : το Λιμάνι των Τριήρων», στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015».

Με φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις «ζωντανεύει» η ιστορία και λειτουργία των νεωρίων του αρχαίου Πειραιά, τα οποία στέγαζαν το στόλο των τριήρων την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε με τη συνεργασία του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και Δανών αρχαιολόγων που ερεύνησαν και στην ξηρά και στον υποθαλάσσιο χώρο την περιοχή των λιμανιών του Πειραιά, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα.   

Διάρκεια έκθεσης :  28 Μαΐου - 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης «Ημέρες Θάλασσας»: www.emdpiraeus.gr

 

Ο Αναπληρωτής  Υπουργός  Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θοδωρής  Δρίτσας δήλωσε:

«Χρόνια τώρα πριν οι νεότεροι Έλληνες και οι νεότεροι Πειραιώτες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη τεράστια σημασία όλων αυτών των ευρημάτων στη Ζέα και την ευρύτερη περιοχή. Είχαν με μεράκι σκύψει σε μια πολύ σχολαστική, πολύ κοπιαστική και πολύ επίμονη προσπάθεια, για να οδηγηθούν σε συμπεράσματα και σε πορίσματα που βέβαια έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά να ανοίξουν επιστημονικούς δρόμους έρευνας, να απειληθούν κατά καιρούς από διάφορες παρεμβάσεις και σε μεγάλο βαθμό να διασωθούν χάρις  στην εφορία αρχαιοτήτων στην αρχαιολογική υπηρεσία, χάρις στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.

Η ιστορία δεν είναι παρελθόν, είναι βάθρο για το μέλλον. Για τα άλματα προς το μέλλον. Ο Πειραιάς έχει ναυτική και αρχαιολογική ταυτότητα, έχει σύγχρονη ταυτότητα και δεν αποτελεί μια ξεχωριστή πόλη σε σχέση με την Αθήνα και το Αθηναϊκό θαύμα ή την Αθηναϊκή Δημοκρατία. Αποτελεί ένα ενιαίο ιστορικό σύνολο, που σήμερα επίσης καλείται να αναδειχθεί σε ένα ενιαίο δημιουργικό και δραστήριο δίπολο για τη νέα εποχή. Ο Πειραιάς, οι νεώσοικοι, η μεγάλη ναυτική παράδοση, απετέλεσαν τη βάση για να υπάρξει η Αθηναϊκή  Δημοκρατία, ο Αθηναϊκός πολιτισμός. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να κινηθούμε και σήμερα. Αυτές είναι λίγες σκέψεις και αγωνιώ να θαυμάσουμε τα ευρήματα και τα εκθέματα. Θέλω επίσης να κάνω ειδική μνεία για αυτή την εξαιρετική έκδοση.

 Στο λίγο χρόνο που μου δόθηκε για να την κοιτάξω, καταλαβαίνω ότι σε αυτές τις σελίδες εμπεριέχεται πολύ μεράκι, βαθιά γνώση, λατρεία και αγάπη για το θέμα που υπηρετεί το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, αλλά και για τη ναυτική παράδοση του Πειραιά. Συγχαρητήρια κα Παλούμπη. Με αυτές τις σκέψεις αισθάνομαι τιμή και χαρά να εγκαινιάσω αυτή την πολύ σπουδαία έκθεση. Να πω ότι ενταγμένη η έκθεση στις εκδηλώσεις της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015»,  επιβεβαιώνει αυτό που τόσο ο δήμαρχος όσο και εγώ παρουσιάσαμε στη συνέντευξη τύπου. Τονίσαμε ότι η κοινωνική συμμετοχή των φορέων σε αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις είναι ίσως πιο σημαντική και πιο ουσιώδης από τις επίσημες εκδηλώσεις που θα οργανωθούν με την Ημέρα Θάλασσας που ξεκινά αύριο και θα αναδείξει τον Πειραιά, για μια ακόμα φορά εκεί που του αξίζει.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε:

«Θεωρώ ότι είναι σημαντικές ημέρες για τον Πειραιάς μας, αρχή γενομένης από σήμερα και για τις επόμενες τέσσερις ημέρες διότι όντας  στο επίκεντρο και της Ελλάδος και της Ευρώπης, μέσω του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας ή Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, όπως εμείς τη λέμε, είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τη σχέση μας με τη θάλασσα, τη σχέση μας με τη ναυτιλία και με την ναυτοσύνη. Να αναδείξουμε το κομμάτι του αθλητισμού της πόλης μας, τα σωματεία μας, τους φορείς της πόλης και να τα κάνουμε γνωστά και να τα  υπενθυμίσουμε και στους Πειραιώτες και στους υπόλοιπους Έλληνες, αλλά και στους κατοίκους της Ευρώπης και του εξωτερικού. Άρα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Συμφωνώ  με τον Υπουργό ότι η συμμετοχή και στην διοργάνωση των εκδηλώσεων όλων των φορέων της πόλης,  οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα - πράγμα πολύ ελπιδοφόρο- είναι πολύ σημαντική. Όλοι οι φορείς ανταποκρίθηκαν με πολύ μεγάλη προθυμία, ήρθαν κοντά μας και με την ομάδα που δούλεψε υπό τον Πέτρο Κόκκαλη, προκειμένου να στηθούν αυτές οι εκδηλώσεις. Η συμμετοχή και στην σημερινή εκδήλωση και στις επόμενες εκδηλώσεις έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς.

Είμαι ευτυχής σήμερα που εγκαινιάζουμε με αφορμή τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας», μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχουμε ποτέ υποδεχθεί ή έχουν παρουσιαστεί στον Πειραιά. Η συγκεκριμένη είναι από τις μεγαλύτερες και τις πιο σημαντικές στο σύνολο.

Η έκθεση «Πειραιάς: Το λιμάνι των Τριήρων», αφορά στην μακραίωνη ναυτική ιστορία της πόλης μας και ζωντανεύει τη λειτουργία των νεωρίων του Πειραιά, τα οποία στέγαζαν τον περίφημο αθηναϊκό στόλο,  την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Η έκθεση αυτή είναι αποτέλεσμα αρχαιολογικών ερευνών δεκαετίας. Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους Δανούς επιστήμονες για την προσπάθειά τους.  Να ευχαριστήσω και εσάς και όλους τους συντελεστές για να γίνει αυτή η όμορφη έκθεση.  Με χαρά, όχι μόνο εμείς που είμαστε εδώ, αλλά θέλω να πιστεύω ότι  και οι υπόλοιποι Πειραιώτες  θα την επισκεφθούν για να γνωρίσουν τα υπέροχα εκθέματα που υπάρχουν εδώ.

Θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα Αναστασία Παλούμπη  για την πραγματικά πολύ καλή συνεργασία που είχε κυρίως με τον κ. Κόκκαλη, αλλά και με εμένα στο βαθμό που μου αναλογούσε, τους ανθρώπους και όλους τους φορείς που βοήθησαν να γίνει αυτή η έκθεση και μακάρι στον Πειραιά, στο μέλλον, να έχουμε παρόμοιες ενδιαφέρουσες εκθέσεις και παρουσιάσεις. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ».    

Διαβάστηκε 3132 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων