Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 18:57

"Το λιμάνι πηγαίνει τον Πειραιά μπροστά" Άρθρο Παν. Κυρίμη

Άρθρο Παναγιώτη Κυρίμη, Μαθηματικού, για το tsegkanews.gr

Σύμφωνα με το άρθρο της «Καθημερινής» στις 30/01/2014 με θέμα «Ο Πειραιάς ανακηρύχθηκε το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι του πλανήτη το 2013», περιγράφεται η συμβολή της Cosco στην ανάπτυξη του λιμανιού. Μάλιστα, σημειώνεται πως η αύξηση της διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων στους ντόκους της Cosco ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, άνοδος όμως που δεν επηρέασε τις προβλήτες που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ. Βέβαια, βάσει των προβλέψεων, εφόσον υλοποιηθεί η νέα επένδυση της Cosco, οι ειδικοί εκτιμούν πως ο Πειραιάς έως το 2016 μπορεί να έχει καταστεί το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου.

Αναφερόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά, εννοούμε ένα λιμάνι που απολαμβάνει δύο μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, με βάση τη γεωγραφική του θέση, αποτελεί την προτιμώμενη «πύλη» της Ευρώπης για το ασιατικό εμπόριο και δεύτερον την ύπαρξη του car terminal που ήδη σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη. Έτσι, ο Πειραιάς καθίσταται διαμετακομιστικό κέντρο πρώτης επιλογής και για τα αυτοκίνητα, συγκεντρώνοντας έτσι τις εισαγωγές της Ε.Ε από την Ιαπωνία που βαίνουν προς Αν. Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.
Στο σημείο αυτό, πεπεισμένοι πλέον ότι ο Πειραιάς μπορεί και πρέπει να βγει μπροστά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ξεκινούν οι προβληματισμοί. Γιατί φτάσαμε στο έτος 2013 ώστε να υπογραφεί και να ανακοινωθεί το πρακτικό φιλικού διακανονισμού με την Cosco – ΣΕΠ, το οποίο επιφέρει 230 εκ. ευρώ, ενώ από το 2008 η Ελλάδα με την Κίνα είχαν έρθει σε μια πρώτη συμφωνία; Αναφερόμαστε σε μία επένδυση, που όπως δείχνουν τα στοιχεία, έδωσε πνοή στο λιμάνι, επιστρέφοντας το στην θέση που του αξίζει παγκοσμίως.

Διεθνή προβολή, αναβάθμιση τόσο του λιμανιού όσο και της γύρω περιοχής, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αυξητική εισροή χρημάτων. Όλα εκείνα που απαιτούνται για την τόνωση της αγοράς του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.
Το μήνυμα που προκύπτει και οι προοπτικές που υπάρχουν είναι πραγματικά αισιόδοξες. Το ζήτημα είναι να μην μας κερδίσει ο χρόνος, να μην μας επαναπαύει η μιζέρια της οικονομικής κρίσης. Στις μέρες που διανύει ο τόπος μας, εν μέσω της κρίσης, οι επενδύσεις είναι επιτακτικής ανάγκης, πόσο μάλλον όταν επιφέρουν αυτά τα αποτελέσματα. Πρώτα η Κυβέρνηση και η Δημοτική Αρχή οφείλουν να εκμεταλλεύονται την προβολή και τους ορίζοντες που διαθέτει μία επένδυση, όπως η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, κι έπειτα κι εμείς οι ίδιοι με τις αντιλήψεις μας, οφείλουμε να ενθαρρύνουμε αναπτυξιακές επενδυτικές κινήσεις. Η χώρα μας και πιο συγκεκριμένα ο Πειραιάς και η ευρύτερη περιοχή, ανέκαθεν αποτελούσαν ναυτική δύναμη. Αυτή την στιγμή μας δίνεται η ευκαιρία και δεν αξίζει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Η πολιτεία πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις νέες ανάγκες ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τον Πειραιάς μας και τους κατοίκους του.
Οι αριθμοί είναι καλοί, αλλά αποτελούν μόνο το αποτέλεσμα μίας γραφίδας. Για να αποδώσουν, χρειάζεται κόπος από κάθε μετερίζι. Σύσσωμοι με την πολιτεία, την Κυβέρνηση και την Δημοτική Αρχή, οφείλουμε να συμπράξουμε ώστε η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά να γίνει πόλος έλξης κι άλλων επενδύσεων που τα αποτελέσματα αυτών θα είναι θετικά πρώτα από όλα για τους κατοίκους του Πειραιά και την ευρύτερης περιοχής και μετά σε εθνικό επίπεδο.
Το διακύβευμα λοιπόν είναι μεγάλο και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια χαμένου χρόνου.

Διαβάστηκε 3423 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 10:44