Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 13:37

Παν. Νικολάου: «Μονόδρομος για τους δήμους οι νέες ενεργειακές τεχνολογίες»

Άρθρο του Παναγιώτη Νικολάου.

Στην Ελλάδα του 2014 οι νέες ενεργειακές τεχνολογίες αποτελούν κομβικό «πυλώνα» στην προσπάθεια αναβάθμισης των δήμων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) έχουν ως βάση τους την εξοικονόμηση ενέργειας και το περιβάλλον , μέσω της χρήσης αυτών των τεχνολογιών.

Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν οφείλει να κινηθεί το σύνολο των δήμων, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του δήμου Αλίμου.

Η προσαρμογή του δήμου μας στις νέες τεχνολογίες θεωρείται απαραίτητη, ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση στην τελική χρήση και να εκμεταλλευτεί ο Άλιμος τις δυνατότητες για εξοικονόμηση ενέργειας, με τρόπο οικονομικά αποδοτικό.

Τι θα αποφέρει όμως αυτή η αλλαγή στην πόλη μας;

Αρχικά η χρήση νέων ενεργειακών τεχνολογιών θα εξοικονομήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα για επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο της χρήσης των νέων τεχνολογιών αποτελεί η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, που θα επιφέρει με τη σειρά βελτίωση της υγιεινής αστικής διαβίωσης και αναβάθμιση -τελικά- της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στις κρίσιμες αυτές εποχές που διανύουν οι δήμοι (μείωση πόρων, απολύσεις κ.α.), η αξιοποίηση της νέας επιστημονικής γνώσης, που θα οδηγήσει στην «παραγωγή» σύγχρονων πολιτικών για την τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Παναγιώτης Νικολάου

Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος "ΆΛΙΜΟΣ Όλοι μαζί"

Βlog: panosnikolaou.tumblr.com

Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστηκε 3425 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 13:39