Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 13:44

Δημιουργία «έξυπνων» πόλεων από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Δημιουργία «έξυπνων» πόλεων από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Στρατηγική ανοικτών, προσβάσιμων και «έξυπνων» πόλεων επιχειρεί να διαμορφώσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με την εφαρμογή κεντρικής πλατφόρμας, που θα υποστηρίξει αρχικά 20.000 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, σε δήμους της Αττικής, και αναμένεται να λειτουργήσει εντός των επομένων μηνών.

Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Στέλιος Ράλλης, είχαν, σήμερα, στο υπουργείο συνάντηση με δημάρχους της Αττικής, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το εγχείρημα. Το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών των πόλεων και, παράλληλα, στην ενδυνάμωση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Όπως είπε ο Ν. Παππάς, οι δημοτικές αρχές εξέφρασαν ενδιαφέρον «για την εφαρμογή του προγράμματος των "έξυπνων" πόλεων, με πρώτη πτυχή αυτού τη διαμόρφωση της εφαρμογής της "έξυπνης" στάθμευσης».

Ο υπουργός τόνισε ότι «είναι μία εφαρμογή η οποία μπορεί να μειώσει τους ρύπους, να κάνει τη ζωή των πολιτών ευκολότερη, να διαμορφώσει μία πηγή εσόδων για τους δήμους, καθώς και μία βάση δεδομένων για το τι σημαίνει κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις μας».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έργο το οποίο δεν αυξάνει τα κόστη για τις δημοτικές αρχές, ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο σε πολλές περιοχές της χώρας».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράπτης, τόνισε ότι το έργο βελτιώνει άμεσα την καθημερινότητα, τόσο των δημοτών και των πολιτών που επισκέπτονται τον Δήμο όσο και της τοπικής επιχειρηματικότητας. «Ταυτόχρονα», είπε, «ενισχύουμε και τον προϋπολογισμό των δήμων, γιατί η ελεγχόμενη στάθμευση μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό έσοδο».

Όπως πρόσθεσε, το έργο εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την εφαρμογή στρατηγικών «έξυπνων» πόλεων και πολίτες θα δουν πολύ άμεσα τα οφέλη από το καινοτόμο έργο.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη εφαρμογής που θα υλοποιηθεί από τον ανάδοχο του έργου, ενώ στη μελέτη θα προσφέρονται λύσεις για την τοποθέτηση αισθητήρων εδάφους, καθώς και οπτικών αισθητήρων.

Η κεντρική πλατφόρμα θα διαχειρίζεται αρχικά 20.000 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, ωστόσο, θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασής της και σε άλλες εφαρμογές, όπως ο φωτισμός των δρόμων, οι «έξυπνοι» κάδοι και τα απορριμματοφόρα, η κίνηση των δρόμων, ακόμα και η ενημέρωση σχετικά με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή, πληροφορίες που θα διαχειρίζονται οι ενδιαφερόμενοι μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο.

Παράλληλα, θα παρέχεται η ευκολία στους χρήστες της υπηρεσίας, μέσα από την εφαρμογή που θα έχουν «κατεβάσει» στο κινητό τους τηλέφωνο - η οποία θα φιλοξενείται στο cloud της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε- να πληρώνουν με αποστολή sms ή με άυλες συναλλαγές στο περίπτερο, όπως ανανεώνεται ο χρόνος ομιλίας στο κινητό.

Εξάλλου, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις θέσεις που καταλαμβάνονται παράνομα, χωρίς να απαιτείται επιτόπια περιπολία των αρμόδιων οργάνων.

Ο κάθε δήμος θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η κύρια υποχρέωσή τους θα είναι η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, που θα προβλέπει τη χωροθέτηση των ελεγχόμενων θέσεων στάθμευσης και τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής. Στη συνέχεια, θα υπογραφεί εκτελεστική σύμβαση μεταξύ του ΥΨΗΠΤΕ και του αναδόχου. Η προμήθεια των αισθητήρων και των συσκευών (pda) που θα τοποθετηθούν, αλλά και οι εκτυπωτές των κλήσεων, θα βαρύνουν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι η 20ή Μαΐου και αναμένεται ότι μέσα στους επόμενους μήνες το νέο σύστημα θα έχει τεθεί σε λειτουργία.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Στέλιο Ράπτη, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, Μοσχάτου, Ανδρέας Ευθυμίου, Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, Αγ. Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ζωγράφου, Νικόλαος Κικάκης.

Διαβάστηκε 1516 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων