Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 21:05

Στην περιφέρεια Αττικής περνάει από το ΥΠΕΝ, η διαχείριση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Στην περιφέρεια Αττικής περνάει από το ΥΠΕΝ, η διαχείριση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Στην Περιφέρεια Αττικής μεταφέρεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος η διαχείριση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», με τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, μετά τη συνάντησή του σήμερα για το θέμα με τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, τον δήμαρχο Ιλίου Ν. Ζενέτο και τον δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού Στ. Τσίρμπα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κ. Αραβώσης και ο γγ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθ. Μπακογιάννης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Στα τέλη Αυγούστου, όταν επισκέφθηκα το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και είδα την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είπα ότι θα βρεθεί μέσα στο Σεπτέμβριο μία καθαρή λύση για αυτό το θέμα. Και σήμερα ανακοινώνουμε ακριβώς αυτή την καθαρή λύση.

Το Πάρκο Τρίτση παύει να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Με ορατή και διακριτή συμμετοχή των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Η δουλειά των υπουργείων δεν είναι να είναι διαχειριστές πάρκων. Τα υπουργεία έχουν επιτελικό ρόλο. Δεν αποκτούν ειδικό βάρος οι υπουργοί όταν φορτώνονται αρμοδιότητες και ειδικά τέτοιου είδους αρμοδιότητες. Ειδικό βάρος οι υπουργοί και τα υπουργεία αποκτούν όταν επιτελούν τον επιτελικό τους ρόλο.

Είναι κατεύθυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσουμε έμφαση ιδιαίτερη στο περιβάλλον, αλλά για να έχουμε αποτελέσματα, πρέπει να υιοθετήσουμε και μια νέα φιλοσοφία. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι ακολουθώντας προσωπικά τον δρόμο που ακολούθησαν προκάτοχες κυβερνήσεις με τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, θα καταλήξω προσωπικά σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Πρέπει να υιοθετήσουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Η συμμετοχή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των πάρκων είναι κομβικής σημασίας και έχει σίγουρα προστιθέμενη αξία».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης, ο υπουργός διευκρίνισε πως «ό,τι έχει το υπουργείο, μεταφέρεται στην Περιφέρεια και σίγουρα θα στηριχθεί η Περιφέρεια ως προς τις ανάγκες διαχείρισης του πάρκου».

Στη δική του δήλωση ο κ. Πατούλης, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Για το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρούμε ότι μέσα από την συμπόρευση και τη συνδιαχείριση της Περιφέρειας Αττικής με τους όμορους δήμους, του Ιλίου και των Αγίων Αναργύρων, το πάρκο θα αναβαθμιστεί, θα ενισχυθεί ο μητροπολιτικός του χαρακτήρας και συγχρόνως θα επιτελέσει και τον ρόλο του, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.

Προτεραιότητά μας είναι να γίνει η Αττική περιφέρεια υγείας, ευζωίας και να είμαστε σε θέση να δίνουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να επωφελούνται των κοινόχρηστων χώρων, σε ένα υγιές και λειτουργικό περιβάλλον.

Θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρεμβάσεις προκειμένου το Πάρκο να γίνει λειτουργικός χώρος αναψυχής, αλλά και κέντρο ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών μας, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα.

Είναι σαφές ότι οι κάτοικοι των δύο δήμων, οι οποίοι θα βρίσκονται κοντά, θα έχουν τον πρώτο λόγο στο επίπεδο της αξιοποίησης αυτών των δυνατοτήτων. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από τη δική μας προσπάθεια και την συμπόρευση μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού θα κάνουμε τα πάντα, όπως ακριβώς γίνεται σε όλη την Ευρώπη».

Διαβάστηκε 1319 φορές