Τρίτη, 20 Μαΐου 2014 12:51

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

Με την καθιερωμένη πορεία, μέχρι το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, κορυφώθηκαν απόψε στη συμπρωτεύουσα οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διοργανώθηκαν και φέτος από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στη πορεία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φορέων και μέλη ποντιακών σωματείων, από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι διαδηλωτές αφού κατέληξαν έξω από το κτίριο του προξενείου φώναξαν συνθήματα και θυροκόλλησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Με το ψήφισμά τους ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη δολοφονία 353.000 Ελλήνων, από την ελληνική κυβέρνηση να εντάξει τη γενοκτονία "στα προς συζήτηση και διευθέτηση εκκρεμή ζητήματα" και από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει το ζήτημα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας.

Στην Αθήνα, εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού πραγματοποίησαν απόψε μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα Ποντιακά σωματεία και Ομοσπονδίες, με αφορμή την συμπλήρωση 95 ετών από την 19η Μαΐου του 1919.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία προς την τουρκική πρεσβεία αλλά σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την πρεσβεία, στη συμβολή Ρηγίλλης και Β. Σοφίας, αυτή ανεκόπη από δυνάμεις της αστυνομίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε σε αυτό το σημείο με παραδοσιακούς χορούς και ομιλίες αλλά και την συμμετοχή της νεολαίας των Αρμενίων.

 

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι: https://www.facebook.com/pages/tsegkanewsgr/248970795252535

Διαβάστηκε 1181 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Μαΐου 2014 13:01

Δημοφιλή Άρθρα

Είπαν και ελάλησαν...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων