Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 19:09

«Μπάντες τοίχου- λαϊκές ζωγραφιές»: Η ελληνική εκδοχή των ταπισερί παρουσιάζεται στην Ημαθία

 

"Αυτή που θυμάμαι -κι οι φίλοι το ίδιο είπαν, αν και μη συντοπίτες- ήταν υφασμένη και είχε μια σκηνή κυνηγιού με ελάφια και βασιλιάδες έφιππους και δέντρα ψηλά και φυλλωσιές και σκίουρους και... σαν τα ψηφιδωτά στα δάπεδα των αρχαίων Μακεδονικών ανακτόρων στην Πέλλα...".
   Άλλες, ήταν πυκνοκεντημένες σε καμβά κι είχαν παραστάσεις από χαρέμια με παχουλές, πανέμορφες οδαλίσκες μπροστά σε σκαλιστούς χρυσοποίκιλτους καθρέφτες, άλλες με πέλος παχύ, βελούδινο, άλλες πιο "άγριες" στην υφή, μάλλινες... Κάποιοι, αστικής καταγωγής και ολίγον... γαλλό-πληκτοι, τις ονόμαζαν ταπισερί- κι υπάρχουν ακόμα και πωλούνται σε καταστήματα χαλιών.
   Οι μπάντες, όμως, οι απόλυτες λαϊκές ζωγραφιές που εκτίθενται στο Εθνογραφικό Μουσείο Γιώργη Μελίκη- Κέντρο Ελληνικής Μάσκας, στη Μελίκη της Ημαθίας, προέρχονται όλες απ τις παιδικές μνήμες, φέρνουν στο νου κρύες παιδικές νύχτες, "προστατευμένες" από την παιδική φαντασία που οργίαζε στη θέα των άγνωστων στα παιδικά μάτια σκηνών, "ντυμένες" και θερμασμένες -εκεί στη γωνία- από την πλευρά του κρύου τοίχου τού μεγάλου σιδερένιου κρεβατιού της γιαγιάς με μπάντες...
   "Μπάντες Τοίχου-Λαϊκές Ζωγραφιές" είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε χθες και θα διαρκέσει μέχρι και τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με υλικό από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

 

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι: tsegkanews.gr

Διαβάστηκε 2800 φορές