Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 22:01

Η ποντιακή διάλεκτος θα διδάσκεται πλέον σε 27 δήμους της χώρας

Οι γλωσσολόγοι είχαν προβλέψει ότι στο τέλος του 20ού αιώνα η ποντιακή διάλεκτος θα είχε σβήσει, γιατί δεν είναι επίσημη γλώσσα. Επειδή δεν ομιλείται καθημερινά. Αυτό λέει η εμπειρία. Ωστόσο, στην περίπτωση της ποντιακής διαλέκτου, της πλέον κοντινής στην αρχαία ελληνική, προς το παρόν η... περιπέτειά της παρατείνεται. «Δεν έχει το κουράγιο να πεθάνει», είχε πει ο Ιορδάνης Παμπούκης, και αυτό οφείλεται στους φυσικούς φορείς της.

Χιλιάδες Ελληνες με καταγωγή από το μακρινό Πόντο τη μιλούν στα χωριά και τις πόλεις της χώρας μας και στο εξωτερικό, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και οι Πόντιοι μουσουλμάνοι που εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923. Και όταν τους ρωτούν στην απογραφή που έγινε στην Τουρκία ποια είναι η μητρική σας γλώσσα, λένε: «Τα ρωμαίικα, ατά ντο έμαθα ασήν γιάγια μ'».

Στους δήμους

Κατά καιρούς μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί και σύλλογοι Ποντίων εδώ και τρεις δεκαετίες διδάσκουν την ποντιακή διάλεκτο. Ωστόσο, πέρυσι, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, η ποντιακή διάλεκτος άρχισε να διδάσκεται στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης των δήμων, με πρώτο το δήμο Θεσσαλονίκης. Επιμορφώθηκαν εκπαιδευτικοί, πιστοποιήθηκαν για τη διδασκαλία και ήδη 150 στο δήμο Θεσσαλονίκης πέρυσι συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο μαθημάτων και την περασμένη Δευτέρα πήραν τα πρώτα πιστοποιητικά παρακολούθησης. Εντονο είναι το ενδιαφέρον και για τους άλλους δύο κύκλους μαθημάτων, για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Συμμετοχή στο πρόγραμμα δήλωσαν και άλλοι 26 δήμοι της Ελλάδος και αυτό το διάστημα γίνονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, ενώ τα μαθήματα θα αρχίσουν το Νοέμβριο.

Ζωηρό ενδιαφέρον

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνης Παυλίδης, είπε στον «ΑτΚ» ότι «τα αιτήματα για ίδρυση τμημάτων διδασκαλίας της ποντιακής είναι πολλά, αλλά δεν ήταν δυνατό ν’ ανταποκριθούμε σε όλα. Θα ξεκινήσουμε με 27 τμήματα σε όλη την Ελλάδα και από την επόμενη χρονιά θα ενταχθούν κι άλλα. Υπάρχει άλλωστε και ενδιαφέρον από την ποντιακή ομογένεια, στο οποίο έχουμε χρέος ν’ ανταποκριθούμε κατά προτεραιότητα».

Οπως είπε στον «ΑτΚ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης, «ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενταγμένη σε τοπικό πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης, δίνοντας το παράδειγμα και προς τους υπόλοιπους δήμους της χώρας και επαληθεύοντας αυτό που σοφά λέει ο λαός μας ότι, όταν υπάρχει η θέληση, τότε βρίσκεται και η λύση. Οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει και από 4 Νοέμβρη θα ξεκινήσει να υλοποιείται το πρόγραμμα στα κέντρα Διά Βίου Μάθησης του δήμου Θεσσαλονίκης».

Ταξίδι γνώσης

Η φιλόλογος - δασκάλα της ποντιακής διαλέκτου Ευρώπη Α. Παπαδοπούλου δήλωσε στον «ΑτΚ» πως «το ταξίδι ξεκίνησε πέρσι και θα συνεχιστεί και φέτος. Θα ξεκινήσουμε το Νοέμβριο. Πρόκειται για ένα ταξίδι στη γνώση. Γιατί η γνώση είναι και θα είναι πάντα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε οικονομική κρίση, δύναμη. Γιατί η γλώσσα είναι δύναμη. Γιατί "η γλώσσα είναι τα σύνορά μας. Γι' αυτά τα σύνορα πολεμάμε"».

Και για επικοινωνία

Η Αλκμήνη Θεοδωρίδου, δασκάλα της ποντιακής διαλέκτου, είπε: «Δίδαξα εθελοντικά σε συλλόγους στην Καλαμαριά. Μετά την περσινή εμπειρία με τους 30 μαθητές στο τμήμα μου και 150 συνολικά στο πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της ποντιακής διαλέκτου. Πιστεύω πια ότι μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί και να γίνει σύγχρονη γλώσσα επικοινωνίας, καθώς η καθομιλουμένη νεοελληνική γλώσσα έχει πολλά να ωφεληθεί από μια διάλεκτο που είναι πλησιέστερη προς την αρχαία ελληνική και μιλιέται ακόμα».

πηγή: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=191249

Διαβάστηκε 1986 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 22:11

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων