Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 20:23

Δικαιώθηκε δικαστικά η Φ. Πατριανάκου για συκοφαντικό δημοσίευμα

Δικαιώθηκε δικαστικά η Φ. Πατριανάκου για συκοφαντικό δημοσίευμα

Δικαιώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η Βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου για ψευδές και συκοφαντικό σε βάρος της δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Το επίμαχο άρθρο είχε δημοσιευθεί στις 17 Μαΐου 2009, κατά την περίοδο που η Φεβρωνία Πατριανάκου ήταν Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και ασκούσε καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των Ευρωεκλογών του 2009.

 

Αμέσως μετά τη δημοσίευση του συκοφαντικού άρθρου, η Βουλευτής είχε αποστείλει στην εφημερίδα επιστολή, με την οποία είχε προβεί σε, (με αδιάσειστες αποδείξεις), διάψευση του περιεχομένου του δημοσιεύματος. Το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» όμως ουδέποτε ούτε την επιστολή της δημοσίευσε ούτε το όνομά της αποκατέστησε.

Η Φεβρωνία Πατριανάκου στράφηκε άμεσα στη Δικαιοσύνη, με σχετική αγωγή, η οποία εκδικάστηκε στις 11 Απριλίου 2013. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τη Φεβρωνία Πατριανάκου και έκρινε ότι το ψευδές περιεχόμενο του δημοσιεύματος είναι συκοφαντικό και άκρως προσβλητικό για το πρόσωπό της.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε επί λέξει, ότι «…Με βάση τα ανωτέρω αποδειχθέντα είναι πρόδηλο ότι το αντικειμενικά ψευδές περιεχόμενο του εν λόγω δημοσιεύματος, κατά το μέρος που προσδιορίστηκε παραπάνω, είναι συκοφαντικό και άκρως προσβλητικό για την ενάγουσα, έχοντας, παράλληλα, δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά και υπόνοιες σε βάρος της, προσβάλλοντας σημαντικά την τιμή και την υπόληψή της. Υπό τις εκτεθείσες περιστάσεις το προαναφερθέν δημοσίευμα προκάλεσε σοβαρή προσβολή στην προσωπικότητα της ενάγουσας, ως ηθικό και κοινωνικό αγαθό της τελευταίας, οδηγώντας σε ιδιαίτερα σημαντική μείωση της τιμής και της υπόληψης που απολάμβανε μέχρι τότε στο κοινωνικό περιβάλλον της, σε συνάρτηση με την ηλικία, τη μόρφωση, την ατομική και την οικονομική κατάστασή της, καθώς και την ενασχόλησή της με τα κοινά… .».

Με την απόφασή του αυτή το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε ότι ο συντάκτης του συκοφαντικού δημοσιεύματος, για την αποκατάσταση της ηθικής ζημιάς που προκάλεσε στη Φεβρωνία Πατριανάκου η παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του, καθώς και η εκδοτική εταιρεία «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» υποχρεούνται να της καταβάλουν το ποσό των 15.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής της.

Διαβάστηκε 1452 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 14:45

Δημοφιλή Άρθρα

Είπαν και ελάλησαν...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων