Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 13:54

Στην τελική ευθεία για κινητοποιήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφοι Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας

Στην τελική ευθεία για κινητοποιήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφοι Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας

Στην τελική ευθεία για δυναμικές κινητοποιήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, έχουν εισέλθει οι αγρότες στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, οι οποίοι από σήμερα βάζουν τις τελευταίες πινελιές, ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχουν έτοιμη την πλήρη εικόνα της δράσης τους...που δεν αποκλείεται να συμβεί κιόλας.

 Ειδικότερα, σε γραμμή εκκίνησης έθεσαν τις κινητοποιήσεις τους στην Κεντρική Μακεδονία, όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Παπαδάκης και ο αγρότης Παναγιώτης Μεσσαλάς.

Στη χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση η αρμόδια 18μελής συντονιστική επιτροπή αποφάσισε από σήμερα να ξεκινήσει την παράταξη των τρακτέρ σε κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε ουσιαστικά να γίνει καταμέτρηση δυνάμεων και να διαπιστωθεί εάν «βγαίνει το σχέδιο κινητοποίησης που έχουν οργανώσει». Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενο κλείσιμο του τελωνείου των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, και ένα ισχυρό μπλόκο στην ανατολική Θεσσαλονίκη.     Την τελική απόφαση, που θα σηματοδοτήσει επίσημα πια και την έναρξη των κινητοποιήσεών τους, θα τη λάβουν την Παρασκευή 27/1, στις πέντε το απόγευμα, στο Πολύκαστρο του νομού Κιλκίς, όπου ήδη άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν βγάλει τα τρακτέρ και αγροτικά τους μηχανήματα στις κεντρικές πλατείες.

Σε ετοιμότητα και πιο άρτια συντονισμένοι φαίνεται ότι είναι οι αγρότες σε περιοχές των Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκηδόνας ενώ ακολουθούν Μάλγαρα, Χαλάστρα, Κιλκίς και Δερβένι.

Όπως επισήμανε ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, από σήμερα κιόλας, θα συγκεντρώνονται τρακτέρ από όλο τον νομό Χαλκιδικής στους Μύλους Ευγενίου, στην Τρίγλια.

Γενική συνέλευση έχουν σήμερα το απόγευμα στην Πέλλα, όπου τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας θα ενημερώσουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής για τα μελλούμενα.

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως το μπλόκο στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), χωρίς να έχουν τον χρόνο να τους πιέζει, αποφάσισαν στη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση, να συνεχίσουν την ενημέρωση του κόσμου τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προσεχή Κυριακή, στις 18:00.

«Έχουμε ευχέρεια χρόνου, αφού ουσιαστικά δεν έχουν στηθεί ακόμα μπλόκα, και θέλουμε να τον αξιοποιήσουμε, ώστε από κοινού όλοι να συναποφασίσουμε τον τρόπο και την μορφή αντίδρασής μας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Επανομής, Βασίλης Μαυροσκάς, που πέρυσι ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο στα πράσινα φανάρια.

Ξεκαθάρισε δε ότι στη σημερινή συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα, ομόφωνα οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν το στήσιμο ενός μπλόκου, με προοπτική το κλείσιμο δρόμου. «Ψάχνουμε να βρούμε τη μορφή κινητοποίησης εκείνη που ναι μεν θα ασκήσει έντονη πίεση στην κυβέρνηση, αλλά δεν θα δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών. Στόχος είναι, στη μάχη που δίνουμε εμείς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να συστρατεύσουμε και τον κοινωνικό ιστό» προσέθεσε.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων. «Δουλεύουμε ώστε μέχρι και αύριο να έχουμε στήσει ένα αρκετά δυνατό μπλόκο» ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου, για να συμπληρώσει ότι «ο καιρός είναι ένα θέμα, αλλά η αγανάκτηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα καταγράφεται μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε σε μεγάλη προσέλευση».

Τονίζεται ότι στις Σέρρες δόθηκε το σήμα και, από τις 12 το μεσημέρι σήμερα, θα μαζεύονται τα τρακτέρ στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκόνα. «Δεν αποκλείεται κάποια τρακτέρ να κατευθυνθούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία» εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου.

Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Κατερίνης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αναμένεται να μαζευτούν ξανά, πιθανόν το τρέχον Σαββατοκύριακο, για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων που κάνουν ή θα κάνουν την τρέχουσα εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν, «παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων».

 Ζυμώσεις με φόντο...τις κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρη Μόσχο, σήμερα το βράδυ έχουν τη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Καστοριά και την προσεχή Παρασκευή, στις 16:30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.

Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017, στις 19:30, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και να οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Διαβάστηκε 1347 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 14:01

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων