Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 19:03

Συνολικά 15,2 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν το 2014 από το «Ελ. Βενιζέλος»

Συνολικά 15,2 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν το 2014 από το «Ελ. Βενιζέλος»
Οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα, αυξήθηκαν το 2014 κατά 31% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία επιβατικής κίνησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Συγκεκριμένα, μέσω του αερολιμένα της Αθήνας, διακινήθηκαν συνολικά 15,2 εκατομμύρια επιβάτες, δηλαδή 2,7 εκατομμύρια επιβάτες περισσότεροι από το 2013 (αύξηση 21,2%). Με την επίδοση αυτή η Αθήνα ξαναμπήκε στο διεθνή τουριστικό χάρτη.

Μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον ΔΑΑ, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε συνολικά σε 1,06 εκατ. επιβάτες, επιστρέφοντας στα επίπεδα άνω του ενός εκατομμυρίου μετά από 5 χρόνια. Αντίστοιχο ρεκόρ είχε καταγραφεί και τον Νοέμβριο.

Οι επιβάτες εσωτερικού συνέχισαν την εντυπωσιακή άνοδό τους (+40,0%), ενώ οι επιβάτες εξωτερικού εξακολούθησαν να αυξάνονται σταθερά σε επίπεδα της τάξης άνω του 20% (+20,6%).

Στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν σημαντική άνοδο κατά περίπου 23%, σημειώνοντας παράλληλα εντυπωσιακή αύξηση (+45%) στο σκέλος του εγχώριου ταξιδιού. Οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα, κατέγραψαν επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 36%, εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την ελκυστικότητα της Αθήνας ως προορισμού και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Συνολικά, για το έτος 2014, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 21,2% και έφτασε τα 15,2 εκατομμύρια, ξεπερνώντας την αντίστοιχη επίδοση του 2013 κατά 2,7 εκατομμύρια επιβάτες.
Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού, όσο και οι επιβάτες εξωτερικού, παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα αύξησης (+22,5% και +20,5%, αντίστοιχα).

Στη συνολική εξέλιξη της επιβατικής κίνησης συνέβαλε μία σειρά παραγόντων, με κυριότερους:

* Τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν θετική πορεία με συνολική αύξηση 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο - εξέλιξη που κυρίως αποδίδεται στη σημαντική αύξηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους (+25%).

* Την τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού, που σηματοδοτείται από το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα παρουσίασαν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση κατά 31% από την αρχή του έτους.

* Την ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των πτήσεων στο ΔΑΑ, συνολικά για το 2014 ανήλθε σε 154,5 χιλιάδες και ήταν αυξημένος κατά 10% σε σύγκριση με το 2013. Οι πτήσεις εξωτερικού σημείωσαν σημαντική άνοδο της τάξης του 15,5%, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του διεθνούς δικτύου μεγάλου αριθμού αεροπορικών εταιρειών, ενώ οι  πτήσεις εσωτερικού  ξεπέρασαν τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013 κατά 3,6%.

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους - μετά τη διακοπή των πτήσεων εσωτερικού των Κυπριακών Αερογραμμών και τον εξορθολογισμό των εγχώριων πτήσεων, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean - παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των πτήσεων εσωτερικού. Ωστόσο, από τον Απρίλιο και μετά ακολούθησε σταδιακή ανάκαμψη, ενώ τον Ιούνιο οι πτήσεις εσωτερικού άρχισαν να καταγράφουν άνοδο για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Διαβάστηκε 2488 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 19:21

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων