Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 19:53

House for... rent! Δείτε τα θετικά και αρνητικά του νέου ταξιδιωτικού trend

House for... rent! Δείτε τα θετικά και αρνητικά του νέου ταξιδιωτικού trend

«Παιδί» της οικονοµικής κρίσης, η ενοικίαση εξοχικού κοντά στην Αθήνα µας γυρίζει στο νοσταλγικό χθες και κάνει καλό και στην... τσέπη!

Η οικονοµική κρίση οδήγησε στη διαµόρφωση ενός ακόµα ταξιδιωτικού trend. Η ενοικίαση εξοχικών στις παραθαλάσσιες παρυφές των µεγάλων αστικών κέντρων συµβαδίζει µε την πραγµατικότητα πως όλο και περισσότεροι δεν µπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονοµικές απαιτήσεις µιας απόδρασης σε ένα µακρινότερο µέρος. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που υποχρεώνονται να µείνουν «εντός» για επαγγελµατικούς λόγους. Όσο ονειρικά κι αν είναι τα ακρογιάλια της Ελαφονήσου και τα ηλιοβασιλέµατα της Οίας, λοιπόν, όλο και πληθαίνουν αυτοί που είναι διατεθειµένοι να τα θυσιάσουν... για τον Ωρωπό και το Πόρτο Ράφτη στα παράλια της ανατολικής Αττικής.

Από το αδιέξοδο «αντίο διακοπές» έρχεται, λοιπόν, να τους απεγκλωβίσει η λύση της ενοικίασης ενός εξοχικού, του οποίου οι ιδιοκτήτες θέλουν να µισθώσουν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους. Και την... απελπισία διαδέχεται αίφνης ξανά η αισιοδοξία. Γιατί από το καταδικαστικό «καθόλου διακοπές», η Νέα Μάκρη, το Μάτι και ο Μαραθώνας φαντάζουν µια χαρά λύση...

Φυσικά, δεν πρόκειται για µια επιλογή στη λογική «από το ολότελα...», µιας και εδώ και τρία χρόνια αρχίζει να διαµορφώνεται µια αντίληψη ότι αυτού του τύπου οι διακοπές προσφέρουν και πολλά πλεονεκτήµατα• και µάλιστα, όχι µόνο όσον αφορά στην εξοικονόµηση σε σχέση µε τις διακοπές σε έναν «εκτός ορίων µόνιµης κατοικίας» τόπο, αλλά και συγκριτικά µε την επιλογή ενός ξενοδοχείου ή ενός επαγγελµατικού συγκροτήµατος ενοικιαζόµενων δωµατίων στην ίδια «εντός των τειχών» περιοχή...

Ας δούµε, όµως, εκτενέστερα τα πλεονεκτήµατα ενοικίασης ενός εξοχικού από ιδιώτη:

Ζείτε σε ένα περιβάλλον διαµορφωµένο ακριβώς για να αποπνέει αυθεντική οικογενειακή αίσθηση, αφού είναι φτιαγµένο για πραγµατικό σπιτικό µιας οικογένειας. Είστε απολύτως αυτόνοµοι και αισθάνεστε σαν στο σπίτι σας. Δεν νιώθετε ένα ακόµα νούµερο στην check in λίστα ενός ξενοδοχείου, που περιµένει να φύγετε για να έρθει ο επόµενος. Οι διακοπές σας έχουν χαρακτήρα, άρωµα, ανάγλυφες αναµνήσεις, σαν αυτές που κουβαλάτε από τότε που περνούσατε, πιτσιρίκια ακόµα, κάποιες µέρες διακοπών στο εξοχικό του θείου στους Αγίους Θεόδωρους.

Αν διαθέτετε οικογένεια, είναι το τέλειο περιβάλλον για να µην αγχώνεστε σχετικά µε το αν τα πιτσιρίκια σας ενοχλούν το διπλανό δωµάτιο/διαµέρισµα. Μπορείτε απλώς να τα αφήσετε ελεύθερα να εξερευνήσουν, να πειραµατιστούν µε τη φύση, να πηγαίνουν για µπάνιο όποτε θέλουν (αν είναι λίγο µεγαλύτερα και το εξοχικό είναι σε... απόσταση βολής από την παραλία) και να γυρίζουν εξουθενωµένα, για να φάνε γνήσιο φαγητό της µαµάς. Κατορθώνετε, δηλαδή, να µεταφέρετε όλη την άνεση που είχαν στο σπίτι τους, σε ένα περιβάλλον όµως πολύ πιο διασκεδαστικό για αυτά.

Εξ ορισµού, η δυνατότητα για µακροχρόνια µίσθωση (ή µίσθωση µε τη σεζόν) εξασφαλίζει πολύ καλύτερες τιµές, γεγονός που δεν θα µπορούσατε να επιτύχετε σε ένα ξενοδοχείο. Επιπλέον, εξοικονοµείτε χρήµατα από τα έξοδα µεταφοράς αλλά και από το κόστος φαγητού έξω (έχετε, άλλωστε, στη διάθεσή σας πλήρως εξοπλισµένη κουζίνα, στοιχείο που στα ενοικιαζόµενα διαµερίσµατα/ξενοδοχεία ανεβάζει και την τιµή τις περισσότερες φορές). Αν το εξοχικό είναι αρκετά µεγάλο, µπορείτε µάλιστα να το ενοικιάσετε από κοινού µε κάποιο φιλικό ζευγάρι ή µε την παρέα σας και να µοιραστείτε το ενοίκιο, κατεβάζοντας ακόµα περισσότερο το ηµερήσιο budget.

Η προοπτική τού να πηγαίνετε εκεί κατευθείαν από τη δουλειά σας, αν δεν µπορείτε να πάρετε άδεια, είναι ένα ακόµα ισχυρό ατού.

Η προσαρµογή, τέλος, στο αστικό περιβάλλον µετά το πέρας των διακοπών θα γίνει ακόµα πιο οµαλά, µιας και δεν θα αναπολείτε µέχρι τον... Δεκέµβριο το ονειρεµένο νησί -στο οποίο πιθανότατα δεν θα µπορέσετε να ξαναπάτε-, αλλά αντίθετα θα σας παρηγορεί η σκέψη ότι µπορεί σύντοµα να ξαναπάρετε µια παρόµοια αίσθηση... καλοκαιριού, αφού ο προορισµός είναι πολύ κοντά στην «πόρτα» σας...

ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ...

Όπως σε όλα τα πράγµατα σε αυτή τη ζωή, όµως, έτσι και εδώ υπάρχει ένας αξιοσηµείωτος αντίλογος, που στο πλαίσιο µιας απόφασης µε αντικειµενικά κριτήρια οφείλει κανείς να λάβει υπόψη. Όσο trendy και αν εµφανίζεται η ενοικίαση εξοχικών, υπάρχουν κάποια µειονεκτήµατα που κάνουν τα ξενοδοχεία να υπερτερούν στην τελική επιλογή:

Αν εξαιρέσει κανείς τα νεόδµητα εξοχικά (που, κακά τα ψέµατα, έχουν και πιο τσιµπηµένες τιµές), τις ευκαιρίες θα τις... χτυπήσει κανείς µόνο σε σπίτια µιας πιο... ρετρό αισθητικής. Μην ξεχνάτε, εξάλλου, πως όσο homey και αν είναι η αίσθηση, το χρώµα της διακόσµησης και της επίπλωσης µαρτυρά το γούστο ενός άλλου ανθρώπου, που µπορεί να είναι πολύ διαφορετικός από εσάς. Αν µέσα σας δεν είστε έτοιµος να συµβιβαστείτε, ενδεχοµένως, µε φωτιστικά επενδυµένα µε όστρακα και αµπαζούρ από το '80, τότε η ενοικίαση αυτού του τύπου δεν είναι για εσάς.

«Οι καλές εξηγήσεις κάνουν τους καλούς φίλους», λέει ο θυµόσοφος λαός και αυτό πρέπει να ισχύει και στην περίπτωσή σας. Είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που αποφεύγουν να εξηγήσουν από την αρχή ότι η τιµή µισθώµατος αναφέρεται µόνο στο χώρο και όχι και στη χρήση ρεύµατος/νερού/τηλεφώνου/ξύλων/πετρελαίου, την οποία φροντίζουν να σας κοστολογήσουν ξεχωριστά στο τέλος. Προνοήστε ανάλογα, για να µη βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Ένα σχετικά χρησιµοποιηµένο σπίτι µπορεί να παρουσιάσει και προβλήµατα, συγκριτικά µε ένα καινούριο ξενοδοχείο. Σε περίπτωση που προκύψει, π.χ., κάποιο υδραυλικό πρόβληµα (που δεν οφείλεται αναγκαστικά στη δική σας κακή χρήση), όλη η ευθύνη αποκατάστασής του θα πέσει πάνω σας και αυτό, πέρα από οικονοµικά ζηµιογόνο, είναι και αγχογόνο, αντίθετα προς την ανεµελιά που πρέπει να χαρακτηρίζει τις διακοπές.

Ξεχάστε το room service, την καθηµερινή καθαριότητα και άλλου τύπου παρόµοιες ανέσεις. Στο εξοχικό είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι εσείς για αυτά τα ζητήµατα, γεγονός που θα σας θυµίζει ενίοτε πως δεν φύγατε ποτέ από το σπίτι.

Επειδή για τα εξοχικά δεν υπάρχουν διαθέσιµα σχόλια και κριτικές από πρότερους ενοικιαστές, υπάρχει η περίπτωση να παραπλανηθείτε σε σχέση µε κάποια χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον, τα εξοχικά (εκτός εξαιρέσεων, που είναι φυσικά και πιο ακριβές) δεν είναι αναγκαστικά πολύ κοντά σε όσα θα θέλατε, ενώ σας δεσµεύουν να κολυµπάτε στην ίδια ακριβώς παραλία όλες τις µέρες, ακόµα κι αν τελικά δεν σας ικανοποιεί, και να γυρίζετε συνέχεια στα ίδια µέρη, καταργώντας την έννοια της εξερεύνησης και των νέων εµπειριών, που είναι σύµφυτη µε τις διακοπές.

Πηγή:ICONS TRAVELLERS

Διαβάστηκε 2072 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων