Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 17:39

Βιώσιμες πόλεις και ποδηλατικές διαδρομές πόλος έλξης για τον τουρισμό

Μεγάλες ή μικρές, κοντά σε θάλασσα ή σκαρφαλωμένες σε πλαγιά, με πολύχρονη ιστορία ή πιο σύγχρονες, οι ελληνικές πόλεις μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στη βιομηχανία του τουρισμού αρκεί να γίνουν κάποια βήματα, τα οποία δεν είναι, απαραίτητα, κοστοβόρα.

Για τις πρωτοβουλίες, που πρέπει να ληφθούν, αναφορικά με τη βιώσιμη κινητικότητα και συνεπώς, το πιο ανθρώπινο πρόσωπο μιας πόλης, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τον τουρίστα αλλά και τον κάτοικο, μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Θάνος Βλαστός, καθηγητής στο ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος-πολεοδόμος και ιδρυτής της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ.

Με βάση το γεγονός ότι «τα τελευταία χρόνια, στην Ευρώπη ανθεί ο τουρισμός πόλεων», ο κ. Βλαστός παρουσιάζει την εικόνα μιας ευρωπαϊκής και μιας ελληνικής πόλης.

Όπως παρατηρεί, «οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι πολύ ελκυστικές. Πρόκειται, κατά κανόνα, για μια μεσαιωνική πόλη, που έχει ένα ιστορικό κέντρο να δείξει, στενά δρομάκια, όμορφα κτίρια που έχουν διατηρηθεί - σε αντίθεση με την Ελλάδα».

«Το κέντρο μιας ελληνικής πόλης, δεν έχει βέβαια την ίδια σαφήνεια που έχει σε μια μεσαιωνική πόλη» σύμφωνα με τον κ. Βλαστό, «αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπως της Αθήνας, που είχε τα ίδια ακριβώς όρια από την αρχαιότητα έως την τουρκοκρατία, δεν είχε μεγαλώσει η αρχαία πόλη, ούτε είχε μικρύνει. Στα ίδια περίπου όρια που υπήρχε η αρχαία πόλη, παρέμεινε η βυζαντινή και μετά η τουρκική. Σήμερα, είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να δει κανείς ποια είναι τα όρια, δεν έχουν διασωθεί».

Διαβάστηκε 1616 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 17:48

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων