Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 18:24

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα νησιά

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα νησιά

Έκκληση για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά του Αν. Αιγαίου απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (ΥΑ), εκφράζοντας την ανησυχία της για την επιδεινούμενη κατάσταση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όπου περιλαμβάνονται δηλώσεις της Σεσίλ Πουιγί, εκπροσώπου Τύπου της ΥΑ, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Μέγαρο των Εθνών (Palais des Nations), στη Γενεύη, ο αριθμός των νέων αφίξεων, που αυξήθηκε τον Αύγουστο, ασκεί πίεση στις υπερπλήρεις δομές υποδοχής και παρεμποδίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, αναφέρει ο οργανισμός. Οι περισσότεροι από τους μισούς νεοαφιχθέντες προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ, που μαστίζονται από τις συγκρούσεις. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 3.695 αφίξεις, σε σύγκριση με τις 2.249 του Ιουλίου.

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι σήμερα, επισημαίνει η ΥΑ, ζητά πιο δυναμική δράση, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους υποδοχής. Καλεί επίσης για την επείγουσα αποστολή επιπλέον προσωπικού, ιδίως για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Πολλοί από τους ανθρώπους μένουν στα νησιά εδώ και μήνες και οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν επηρεάσει την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Διαβάστηκε 1546 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων