Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 13:04

Δημήτρης Αβραμόπουλος:"Απαράδεκτη" η άρνηση των ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων

Δημήτρης Αβραμόπουλος:"Απαράδεκτη" η άρνηση των ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων

«Είναι απαράδεκτο» ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρνούνται να συμμετάσχουν στην υποδοχή των αιτούντων άσυλο για να ανακουφίσουν άλλες χώρες μέλη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), προσθέτοντας ότι είναι επείγουσας σημασίας η υιοθέτηση νέου κανονισμού του Δουβλίνου.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει αύριο στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στη Σόφια με θέμα τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ασύλου στην Ενωση, η οποία βρίσκεται σε τέλμα εδώ και έναν χρόνο εξαιτίας των διαφωνιών ως προς την εισαγωγή νέων ποσοστώσεων υποδοχής σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης των αφίξεων.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρεί ότι η εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας ως προς το θέμα αυτό μέχρι το τέλος του Ιουνίου «είναι εφικτή».

«Είναι επείγον να προχωρήσουμε για να υιοθετήσουμε έναν νέο κανονισμό του Δουβλίνου», επιμένει ο ευρωπαίος επίτροπος αναφερόμενος στη ρύθμιση που αναθέτει συστηματικά την ευθύνη διαχείρισης της αίτησης ασύλου στη χώρα εισόδου στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αυτό το οποίο έχει ανάγκη η Ευρώπη είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Σήμερα, αυτές που δέχονται τεράστια πίεση είναι η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το μέλλον δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις», προειδοποίησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλους, τονίζοντας ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, σφοδροί επικριτές της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, δεν είναι προστατευμένες από μελλοντικές μαζικές μεταναστευτικές ροές.

Διαβάστηκε 1784 φορές