Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 13:29

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπ Εσωτερικών και Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην απόδοση της ιθαγένειας

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπ Εσωτερικών και Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην απόδοση της ιθαγένειας

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μπαίνουν οι εφαρμοζόμενες πρακτικές απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς που παρατηρούνται τόσο στην επεξεργασία των αιτήσεων όσο και στις διαδικασίες κτήσης.

Για το σκοπό αυτό υπεγράφη σήμερα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της γενικής γραμματείας Ιθαγένειας. Η ανεξάρτητη αρχή αναλαμβάνει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τη γενική γραμματεία Ιθαγένειας και αφού εξετάσει τις υφιστάμενες πρακτικές, να υποβάλλει στα τέλη Απριλίου 2020 «Έκθεση Κινδύνων» με προτάσεις για αλλαγές ή βελτιώσεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Στην έκθεση θα αποτυπώνονται οι βασικοί κίνδυνοι διαφθοράς και απάτης που συνδέονται με τους τομείς της επεξεργασίας αιτήσεων χορήγησης και τις διαδικασίες κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους και την ενίσχυση των μηχανισμών διαφάνειας και λογοδοσίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι η μελέτη θα ληφθεί σοβαρά υπόψη προκειμένου αυτά τα «πολύ σημαντικά προβλήματα» να αντιμετωπιστούν νομοθετικά και με διοικητικές πράξεις «για να εξασφαλίσουμε το στόχο μας για γρήγορη, αντικειμενική και διαφανή απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας».

«Μέχρι τότε θα είμαι αμείλικτος με οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι εμπλέκεται σε παραβατικές και αδιαφανείς πράξεις», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Εκτός από τον υπουργό, το πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, 'Αγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας, Αθανάσιος Μπαλέρμπας.

Διαβάστηκε 1044 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων