Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 19:54

Διεθνής διάκριση για δύο φοιτήτριες του τμήματος αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ

Την εύφημο μνεία στο διεθνή διαγωνισμό «Tamayouz International Excellence Award- Excellence in Graduation Projects» που διοργανώθηκε από τον φορέα «Tamayouz Excellence Award» κατέκτησαν οι φοιτήτριες του τμήματος αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Έλλη Αθανασιάδου και κ. Δήμητρα Γκουγκούδη με επιβλέπουσα καθηγήτρια την Μαρία Βογιατζάκη. Κατάφεραν να διακριθούν μεταξύ 167 συμμετοχών παρουσιάζοντας την εργασία τους με τίτλο «Χορογραφώντας τον Χώρο». Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Η εργασία των δύο Ελληνίδων απέδειξε ότι η αρχιτεκτονική και ο χορός μπορούν να συνεργαστούν άριστα στην προσπάθεια να σχεδιαστεί ένας χώρος. Η αρχιτεκτονική σχεδιάζει υλικά αντικείμενα και ο χορός άυλα. Ετσι αρχιτέκτονες και χορογράφοι μπορούν να γίνουν γλύπτες του χώρου. Με αυτό το σκεπτικό οι φοιτήτριες του ΑΠΘ διαμόρφωσαν ένα «ναό της κίνησης», έναν χώρο αφιερωμένο στην επαφή με τη μελέτη, διδασκαλία και έκθεση της κίνησης.

«Διαμορφώνουμε το κτίριο ως μια πανταχόθεν σκηνή όπου βρίσκουμε διάφορες τυπολογίες σκηνικού χώρου. Στον πυρήνα διαμορφώνουμε την ανοιχτή σκηνή, ελεύθερα επίπεδα που συνδέουν τους εκατέρωθεν όγκους και ρυθμίζουν την πρωτεύουσα κυκλοφορία του κτιρίου» αναφέρουν οι φοιτήτριες και συμπληρώνουν «Η ανοιχτή σκηνή αποτελεί έναν χώρο πολυδιάστατο, περίοπτο και πολυμορφικό. Η επιλογή της ανοιχτής σκηνής συμβαδίζει με την τάση στην εξέλιξη του παραστατικού χώρου να απομακρύνεται από συμβατικές τυπολογίες κλειστού, αυστηρά καθορισμένου χώρου θεατών-ερμηνευτών και ενισχύει τη διάδραση με το κοινό και τους ερμηνευτές, την περίοπτη θέαση, την προσέγγιση και τη βίωση του έργου”.

Ως επιλογή της τοποθεσίας αποτέλεσε ένα κτίριο στην οδό Πειραιώς στην Αθήνα. «Η οδός Πειραιώς αν και ιστορικής σημασίας αποτελεί μία υποβαθμισμένη πρώην βιομηχανική περιοχή, στην οποία το ρυθμιστικό σχέδιο προσπαθεί να αλλάξει χαρακτήρα με την εισροή πολιτιστικών χρήσεων» ανέφεραν οι οι φοιτήτριες.

Διαβάστηκε 1207 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 20:13

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων