Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 15:08

ΔΝΤ: Η οικονομία της Τουρκίας έχει πληγεί από την πτώση του τουρισμού

ΔΝΤ: Η οικονομία της Τουρκίας έχει πληγεί από την πτώση του τουρισμού

H μεγάλη μείωση των τουριστών στην Τουρκία, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και της εγχώριας πολιτικής αναταραχής, έχει πλήξει τους συναφείς κλάδους, αφαιρώντας μία ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της χώρας το 2016, αναφέρει πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών του ΔΝΤ, μία πτώση των αφίξεων τουριστών κατά 10% οδηγεί σε πτώση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 0,3% έως 0,5%. Εκτός από τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις μεταφορές, μία σειρά άλλων κλάδων - όπως των τηλεπικοινωνιών, του λιανικού εμπορίου και των υφασμάτων - έχει αισθανθεί το σοκ. Μελέτες δείχνουν ότι η ανάκαμψη θα είναι πιθανόν αργή, καθώς τα επανειλημμένα περιστατικά βίας τείνουν να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στις αφίξεις τουριστών.
Πριν από το 2016, η Τουρκία είχε εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Η τουριστική επέκταση της χώρας τροφοδοτήθηκε από την αύξηση του δικτύου του εθνικού αερομεταφορέα της, την ανάπτυξη των υποδομών, την κατασκευή ξενοδοχείων και την προβολή της στο εξωτερικό. Η Τουρκία ακολούθησε μία πολιτική εύκολης εισόδου στη χώρα - μόνο το 3% των ξένων τουριστών χρειάζονταν βίζα - αποσπώντας έτσι επισκέπτες από ανταγωνίστριες της μεσογειακές χώρες, όπως την Αίγυπτο.

Διαβάστηκε 1452 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων