Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 22:53

Σπανακόπιτα Χωριάτικη (& νηστίσιμη)

Σπανακόπιτα Χωριάτικη (& νηστίσιμη)

Υλικά
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι δυόσμο
λίγο μάραθο
1/2 κιλό σέσκουλα
ότι μυρωδικά χορταρικά θέλετε
1/4 κιλού φέτα
1/2 κούπα κεφαλογραβιέρα
1 κούπα λάδι
αλάτι & πιπέρι

Για το φύλλο
3/4 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 ποτήρι νερό
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα χόρτα και αφού στραγγίξουν καλά τα ψιλοκόβουμε σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη φέτα, το τυρί και τα ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος ρίχνουμε το λάδι και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.
Ζύμη: Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το ξύδι και ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Αν χρειασθεί προσθέτουμε νερό ή αλεύρι για να γίνει η ζύμη όπως τη θέλουμε. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε πέντε μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες, για να ανοίξουμε τα φύλλα. Ρίχνουμε αλεύρι στο τραπέζι, βάζουμε πάνω το ζυμάρι και απλώνουμε με τον πλάστη, μέχρι να γίνει το φύλλο ίδιο μέγεθος με το ταψί μας. Κάθε φορά που γυρίζουμε το φύλλο, το «περνάμε» με αλεύρι για να μην κολλάει ο πλάστης.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και στρώνουμε τα δύο φύλλα. Μετά βάζουμε το μισό μείγμα από το σπανάκι. Στη συνέχεια στρώνουμε άλλο ένα φύλλο, ρίχνουμε το υπόλοιπο σπανάκι και απλώνουμε από πάνω τα άλλα δύο φύλλα που έχουμε. Κόβουμε με ένα μαχαίρι όσα φύλλα εξέχουν, χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και αφού ρίξουμε από πάνω λίγο λάδι, βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για μία ώρα στους 200 βαθμούς.  

Το μυστικό της συνταγής
Εάν θέλουμε η πίτα να είναι νηστίσιμη, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, χωρίς όμως να βάλουμε τα τυριά.

Διαβάστηκε 11386 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 23:55