Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 09:27

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας αποκαλύπτει τη "φανταστική τυρόπιτα της πεθεράς της"!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας αποκαλύπτει τη "φανταστική τυρόπιτα της πεθεράς της"!

Υλικά Συνταγής

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί» με καλαμποκάλευρο της alfa  6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε) 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο 1/2 φλ. ελαιόλαδο  λίγο αλάτι  πιπέρι 200 γρ. κεφαλογραβιέρα 600 γρ. φέτα βαρελίσια σκληρή 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C στις αντιστάσεις.

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Θρυμματίζουμε τα τυριά. Ανοίγουμε το φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια. Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο. Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Tip

Για μεγαλύτερη απόλαυση και περισσότερο τραγανή πίτα, το τελευταίο 20′ γυρνάμε στην κάτω αντίσταση μόνο. Ποτέ μην ψήνετε τις πίτες σε πυρίμαχα σκεύη και πάντα να προτιμάτε αυθεντική, σκληρή φέτα. Ποτέ μαλακή, με υγρασία. Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.

http://www.argiro.gr/recipe/fantastiki-turopita-tis-petheras-mou-2/

Διαβάστηκε 29531 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 14:06